2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51

Πώς μπορώ να πληρώσω;

Η πληρωμή του ρεύματος θα είναι πολύ εύκολη.

image

Οικιακή πρίζα και wallbox

Όταν φορτίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο σπίτι, μέσω μιας πρίζας ή ενός Wallbox, θα πληρώσετε τη φόρτιση μπαταρίας με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Ευκολότερα δεν γίνεται.

Icon charging station

Δημόσια σημεία φόρτισης

Η πληρωμή είναι εξαιρετικά απλή σε δημόσια σημεία φόρτισης, στην πόλη ή στους αυτοκινητόδρομους: Ως οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορείτε να επιλέγετε έναν πάροχο που θα τιμολογεί το ρεύμα φόρτισης. Αυτός ο λεγόμενος Πάροχος Ηλεκτροκίνησης (Mobility Service Provider, MSP)  σας προσφέρει μια χρέωση τιμολόγησης προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας – όπως ακριβώς και με τη χρέωση του κινητού σας: Έτσι μπορείτε να προσαρμόσετε τις επιμέρους επιλογές σας στις ατομικές σας ανάγκες και την κατανάλωση. Αν συμβεί κάποια φορά ο επιλεγμένος Πάροχος MSP να μην συνεργάζεται με ένα σημείο φόρτισης, μπορείτε να φορτίσετε και να πληρώσετε επί τόπου π.χ. μέσω πιστωτικής κάρτας.

 • Τρόποι πληρωμής

  Για να μπορείτε να τιμολογηθείτε για το ρεύμα που καταναλώσατε για τη φόρτιση, το σημείο φόρτισης θα πρέπει ασφαλώς να γνωρίζει ποιος είστε. Μπορείτε να συνδεθείτε, ανάλογα με τον προμηθευτή, με μια κάρτα φόρτισης ή με μια εφαρμογή (μέσω σύνδεσης ΝFC ή με έναν κωδικό QR). Εσείς επιλέγετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Η τιμολόγηση γίνεται μέσω της επιλεγμένης μεθόδου πληρωμής (π.χ. τραπεζική χρέωση, PayPal ή πιστωτική κάρτα). Ή απλά πληρώνετε επί τόπου μέσω πιστωτικής κάρτας.

  Στις χρεώσεις, η τιμολόγηση πραγματοποιείται κυρίως με βάση τον χρόνο φόρτισης και δεν υπολογίζεται ακόμη η φορτιζόμενη ποσότητα ρεύματος. Αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα μόνο λίγα σημεία φόρτισης είναι πιστοποιημένα βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας ώστε να καταγράφουν με ακρίβεια τις ποσότητες ρεύματος που χρησιμοποιούνται. Στο εγγύς μέλλον, αυτό θα ισχύει ολοένα και περισσότερο, έτσι ώστε μελλοντικά οι τιμολογήσεις με βάση τις ποσότητες ρεύματος να αποτελούν τον κανόνα.

 • ISO interface

  Διαδικασία Plug & Charge

  Για ακόμη πιο απλή διαδικασία φόρτισης, μελλοντικά θα χρειάζεται μόνο να συνδέετε το καλώδιο και αμέσως θα αρχίζει η φόρτιση. Σε αυτήν την τεχνολογία, που ονομάζεται Plug & Charge, τα στοιχεία ταυτοποίησης αποθηκεύονται μια φορά στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, ο σταθμός θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιος είσετε, πράγμα που είναι εξαιρετικά πρακτικό.

  Αυτή η τεχνολογία θα παρουσιαστεί από το 2020 και θα εφαρμοστεί σταδιακά μέσω ενός προτύπου πιστοποίησης ISO, έτσι ώστε μελλοντικά να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ολοένα και περισσότερους σταθμούς φόρτισης Plug & Charge.

 • Δωρεάν φόρτιση

  Εκτός από τις στήλες φόρτισης με χρέωση, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν επίσης πολλοί δημόσιοι σταθμοί φόρτισης στους οποίους θα μπορείτε να ανεφοδιάζεστε με ρεύμα, δωρεάν. Για παράδειγμα, σε χώρους στάθμευσης μεγάλων σουπερμάρκετ ή καταστημάτων επίπλων. Έτσι, τα ψώνια θα είναι δυο φορές πιο ευχάριστα.

Σημείωση: Η διάρκεια μέχρι την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σας εξαρτάται στη φόρτιση AC (μονοφασική ή τριφασική) όπως και στη φόρτιση DC (αυτή τη στιγμή 50kW έως πάνω από 100 kW) από την ισχύ της υποδομής φόρτισης, αλλά επίσης από την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σας και τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Γενικά, για τη βελτιστοποίηση της διάρκειας φόρτισης της μπαταρίας, μην τη φορτίζετε πάντα πλήρως.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: