frontal view of the ID. Vizzion

Η ναυαρχίδα του στόλου του μέλλοντος.

The ID. Vizzion. (Concept Car)

Τα concept cars της οικογένειας I.D. της Volkswagen αντιπροσωπεύουν το μέλλον του αυτοκινήτου ως προς την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση. Εδώ, το concept car I.D. VIZZION θεωρείται η αιχμή του δόρατος της καινοτομίας της Volkswagen. Ο χειρισμός του οχήματος πραγματοποιείται πανεύκολα μέσω εικονικής πραγματικότητας, χειρονομιών και ομιλίας. Αυτό καθίσταται εφικτό μεταξύ άλλων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτροκίνησης ΜΕΒ.

To ΜΕΒ είναι μια εντελώς νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομούνται τα μελλοντικά οχήματα από την Volkswagen. Έχει προσαρμοστεί αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση και έχει αναπτυχθεί από τα τέλη του 2015. Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του I.D. VIZZION στην έκθεση αυτοκινήτων της Γενεύης, ο Δρ. Herbert Diess, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της μάρκας Volkswagen, εξήγησε: "Με την πρώτη ματιά το I.D. VIZZION δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης ΜΕΒ μας δίνει εντελώς νέα ελευθερία στη σχεδίαση του εξωτερικού και του εσωτερικού."

Φουτουριστική φιλοσοφία χειρισμού.

3D model of the interior of the ID. Vizzion

Το I.D. VIZZION όχι μόνο καθιστά το χαρακτηριστικό σχεδιαστικό DNA των μοντέλων I.D. αναγνωρίσιμο, αλλά τα μετατρέπει με εκλεπτυσμένο τρόπο σε μεγάλα σαλόνια. Οι σχεδιαστές θέτουν στον εαυτό τους τον στόχο της εξάλειψης όλων των εμποδίων για την ορατότητα των επιβατών – από την έλλειψη της κολόνας B έως τις μεγάλες επιφάνειες παραθύρων, συμπεριλαμβανομένης της πανοραμικής οροφής. Επιπλέον, μια σειρά λωρίδων φωτισμού LED περιβάλλει το όχημα, από τη μάσκα του ψυγείου μέχρι τις πλευρές και από τις χειρολαβές των θυρών και τον πίσω προφυλακτήρα. Αυτά τα φώτα πάλλονται όταν το όχημα "δει" έναν από τους επιβάτες του να κινείται προς αυτό μέσω αναγνώρισης προσώπου.

Το εσωτερικό που μοιάζει με σαλόνι έχει επίσης επανακαθοριστεί, προσφέροντας στους επιβάτες χώρο που υπερβαίνει τα όρια των μεγαλύτερων αυτοκινήτων. Αυτή η εκπληκτική αίσθηση ευρυχωρίας δημιουργεί επίσης μια νέα αίσθηση άνεσης. Όταν ο επιβάτης ανοίγει την πόρτα, ανακαλύπτει ένα ιδανικά διαμορφωμένο ταμπλό χωρίς τιμόνι ή όργανα. Ο χειρισμός του I.D. VIZZION είναι τόσο φουτουριστικός χάρη στη διαισθητική αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου. Εικονικά στοιχεία ελέγχου και οθόνες προβάλλονται στο εσωτερικό μέσω εικονικής πραγματικότητας. Οι επιβαίνοντες βλέπουν αυτές τις λειτουργίες με τα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας (HoloLens*) και τις χειρίζονται χρησιμοποιώντας έλεγχο μέσω χειρονομιών.

 

Colour study of the ID. Vizzion, side view
Όπως όλα τα μοντέλα στην οικογένεια μοντέλων I.D., το I.D. VIZZION δεν είναι απλά ένα φουτουριστικό concept car, αλλά ένα πρότυπο όχημα μαζικής παραγωγής που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2022. Θα εμφανιστεί στην αγορά με συμβατικό χειρισμό, τιμόνι και πεντάλ και θα οδηγεί πλήρως χωρίς οδηγό σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης.

Πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση.

Το I.D. VIZZION αναμένεται να εισέλθει σε μαζική παραγωγή το 2022 – αρχικά με συμβατικό χειρισμό. Το τωρινό πρωτότυπο του I.D. VIZZION έχει ιδιαίτερα φουτουριστική σχεδίαση, δείχνει πώς θα μπορούσε να φαίνεται η αυτοκίνηση του 2030 και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο όραμα της Volkswagen για την πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση. Το I.D. VIZZION είναι έτσι το πρώτο όχημα της Volkswagen χωρίς τιμόνι ή πεντάλ. Ο "ψηφιακός σοφέρ" μπορεί να πλοηγεί και να διευθύνει, αλλά μπορεί επίσης να αναγνωρίζει επιβάτες και να προσαρμόζει τον φωτισμό ή τη θερμοκρασία στις προτιμήσεις τους. Το όχημα διαθέτει πολλούς αισθητήρες. Σκάνερ λέιζερ, αισθητήρες υπερήχων, αισθητήρες ραντάρ μπροστά και πίσω, καθώς και κάμερες με προβολή 360 μοιρών του άμεσου περιβάλλοντος. Η τεχνητή νοημοσύνη του κεντρικού υπολογιστή του οχήματος δημιουργεί συνολική προβολή σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντος του οχήματος. Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, το σύστημα μπορεί να αντιδρά σε κινδύνους ή να επικοινωνεί με άλλους χρήστες του δρόμου. Με τα 8000 ατομικά επιλέξιμα LED HD matrix στους προβολείς, μπροστά από το όχημα μπορούν να προβληθούν γραφικά. Για παράδειγμα, το I.D. VIZZION απεικονίζει έτσι γραμμές διάβασης μπροστά από το καπό του για να σηματοδοτήσει την ασφαλή διάβαση σε πεζούς.

 

3D model of the virtual voice assistant of the ID. Vizzion

Καλωσήρθατε σε έναν εντελώς νέο κόσμο. 

Το I.D. VIZZION διαθέτει τετρακίνηση μέσω δυο κινητήρων στον μπροστινό και στον πίσω άξονα που αποδίδουν έως 225 kW της ισχύος του συστήματος. Μια φόρτιση της μπαταρίας παρέχει αυτονομία έως 665 χιλιόμετρα. Πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές έχουν ωστόσο ευελιξία και μεταβλητότητα χάρη στο ΜΕΒ, εξηγεί ο Δρ. Frank Welsch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen, και συγκεκριμένα του τμήματος τεχνικής ανάπτυξης: "Η τεχνική αρχή της οικογένειας των μοντέλων I.D. είναι πειστική: το μέγεθος, η μπαταρία και το σύστημα κίνησης είναι κλιμακωτά. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πολλές από τις δικές σας ανάγκες και να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των πελατών."

Πολλά από αυτά ακούγονται σχεδόν σαν επιστημονική φαντασία, αλλά το σύνολο σχεδόν της τεχνολογίας στο I.D. VIZZION είτε υπάρχει ήδη ή αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από τη μάρκα Volkswagen. Ο Δρ. Diess προσδιορίζει τα επόμενα βήματα: "Προγραμματίζουμε μέχρι το 2015, να κατασκευάζουμε περίπου ένα εκατομμύριο πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων ανά έτος. Το κόμπακτ I.D. και το SUV I.D. CROZZ θα προηγηθούν το 2020. Το 2022 θα τα ακολουθήσουν το επιβατικό βαν I.D. BUZZ και, όπως προγραμματίζεται, το I.D. VIZZION που έχει τώρα παρουσιαστεί ως πρωτότυπο στη Γενεύη." Έτσι το μέλλον έχει ήδη δρομολογηθεί.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Το όραμα της ηλεκτροκίνησης: το ID. Vizzion.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: