Volkswagen News.

Volkswagen News.

  

Ασφάλεια πέντε αστέρων και στα επαγγελματικά οχήματα: Νέο Volkswagen Caddy.

Το Volkswagen Caddy σε μπλε χρώμα βρίσκεται σε κίνηση σε αυτοκινητόδρομο.

Το νέο Caddy της Volkswagen Commercial Vehicles κατέκτησε την κορυφαία βαθμολογία των πέντε αστέρων, στις πρόσφατες δοκιμές του Euro NCAP, του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού που αξιολογεί διεξοδικά τα νέα μοντέλα για την ενεργητική και παθητική ασφάλειά τους. Σίγουρα αξιοσημείωτη επίδοση, καθώς στο νέο, πιο αυστηρό πρόγραμμα δοκιμών του οργανισμού που περιλαμβάνει και απόδοση συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ένα επαγγελματικό όχημα να βαθμολογείται με πέντε αστέρια.

Η πέμπτη γενιά του Caddy, ενός δημοφιλέστατου επαγγελματικού μοντέλου με περισσότερες από τρία εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, με την επίδοση αυτή κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα, τόσο επαγγελματικά όσο και επιβατικά, για το 2021. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλα MPV στην κατηγορία του, το νέο Caddy έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς για τους αντιπάλους του.

Σύμφωνα με την λεπτομερή έκθεση του Euro NCAP, το Caddy πέτυχε επίδοση 84% όσον αφορά στην προστασία των ενήλικων επιβατών και 82% για τα παιδιά. Αντίστοιχα υψηλή, 79%, η βαθμολογία του για τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, νέα χαρακτηριστικά όπως αερόσακοι προστασίας κεφαλής σε όλες τις σειρές καθισμάτων (ανεξάρτητα από το αν το όχημα είναι διθέσιο, πενταθέσιο ή επταθέσιο) και η προστασία του συνοδηγού σε περίπτωση πλευρικής  σύγκρουσης, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συνολική επίδοση του Caddy. Να προστεθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ένας αερόσακος αναπτύσσεται μεταξύ των μπροστινών επιβατών ενώ χάρη στην τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης, είναι δυνατή η λειτουργία ειδοποίησης για μη χρήση των ζωνών ασφαλείας ακόμα και στα πίσω, αφαιρούμενα καθίσματα.

Η υλοποίηση τόσο προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού στο νέο Caddy, έγινε εφικτή χάρη στο γεγονός ότι το all-round όχημα της Volkswagen Commercial Vehicles βασίζεται στην εγκάρσια αρθρωτή πλατφόρμα (MQB) της Volkswagen, την ίδια που χρησιμοποιείται και στο νέο Golf. Πολλές από τις τεχνολογίες που εξοπλίζουν το best-seller επιβατικό της μάρκας, έχουν υιοθετηθεί και από το Caddy.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του νέου Caddy στις δοκιμές του Euro NCAP στον σύνδεσμο: https://www.euroncap.com/en/results/vw/caddy/44208Opens an external link

H Αστυπάλαια «ταξιδεύει» στη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το Volkswagen ID.4 στην Αστυπάλαια.

Η Αστυπάλαια, το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί στον κόσμο, ταξίδεψε μέχρι τη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP26. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως αυτός εξελίσσεται μέσα από το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Κομηνέας, βρέθηκε πριν μερικές μέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με στόχο να μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα τις πρώτες διαπιστώσεις αλλά και το όραμα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, για το πρόγραμμα, το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο. Σε παρουσίασή του με τίτλο «Πολιτικές Υπαίθρου και Κλιματική Αλλαγή», ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιοχές της υπαίθρου και δη τα νησιά, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Αφού έδωσε μία σφαιρική εικόνα της οικονομίας, του χαρακτήρα και των υποδομών της Αστυπάλαιας σήμερα, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές και τα πρώτα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σταδιακή αντικατάσταση των αυτοκινήτων του νησιού από ηλεκτρικά, τη διάδοση της έξυπνης κινητικότητας μέσα από προηγμένες εφαρμογές τηλεματικής και την αντικατάσταση των ρυπογόνων πετρελαιογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από ένα περιβαλλοντικά ουδέτερο σύστημα. Σε πρώτη φάση, το σύστημα αυτό θα προσφέρει «πράσινη» ενέργεια για την υποδομή φόρτισης ενώ μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Το ID.3 φέρνει χιλιάδες «εντελώς νέους» πελάτες στη Volkswagen.

Το Volkswagen ID.3 σε κίνηση σε αυτοκινητόδρομο.

Σε ένα μόλις χρόνο εμπορικής παρουσίας, το ID.3 έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό μοντέλο στη γκάμα της Volkswagen. Εκτός του ηχηρού μηνύματος στην παγκόσμια αγορά για την τεχνολογική υπεροχή της μάρκας, το νέο μοντέλο έχει αποδειχθεί πολύ σημαντικό για έναν επιπλέον λόγο: από τις περίπου 150.000 παραγγελίες που έχει δεχθεί η Volkswagen το τελευταίο δωδεκάμηνο, σχεδόν οι μισές από αυτές προέρχονται από πελάτες που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν στην κατοχή τους ένα μοντέλο της μάρκας.

Ο Klaus Zellmer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen, υπεύθυνος για τις Πωλήσεις, το Marketing και το After Sales, δήλωσε σχετικά: «Το ID.3 έχει αναδειχθεί σε απόλυτη επιτυχία για τη μάρκα. Αρέσει πολύ και έχει φτάσει σε χρόνο ρεκόρ στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των νέων ταξινομήσεων, σε μεγάλο αριθμό χωρών. Έχει ιδιαίτερη αξία ότι έχει φέρει εντελώς νέους πελάτες στην οικογένεια της Volkswagen, κάτι πολύ σημαντικό για τη στροφή της μάρκας στην αυτοκίνηση του μέλλοντος και ισχυρή απόδειξη ότι είμαστε στον σωστό δρόμο με αυτή τη γκάμα και τη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση.»

Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό, κατά μέσο όρο, η αναλογία εντελώς νέων πελατών της Volkswagen που για πρώτη φορά επιλέγουν τη μάρκα για άλλα μοντέλα, είναι περίπου 36%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η έντονη ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για το ID.3 όσο και άλλα μοντέλα της γκάμας ID., κατέστησαν τη Volkswagen τον ηγέτη στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Για παράδειγμα τον Αύγουστο, το ID.3 ήταν το best-seller ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε πολλές σημαντικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Συνολικά, τον ίδιο μήνα το ID.3 ήταν στην κορυφή των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη. Προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση, οι γραμμές παραγωγής στη Δρέσδη και το Zwickau δουλεύουν σε πλήρεις ρυθμούς, μάλιστα στο Zwickau απασχολούνται τρεις βάρδιες και στις δύο γραμμές παραγωγής, με την ημερήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 1.200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Volkswagen έκανε πρόσφατα έρευνα ανάμεσα στους πελάτες του ID.3 στη Γερμανία, σχετικά με τους λόγους της αγοράς τους. Ψηλά στη λίστα των κριτηρίων τους σκόραραν οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του μοντέλου (60%) και η καινοτόμος τεχνολογία (51%). Για σχεδόν το 80% των Γερμανών πελατών, το ID.3 είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όχημα στο νοικοκυριό τους.

Για τους περισσότερους χρήστες, η φόρτιση των οχημάτων τους στο σπίτι είναι ήδη πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα. Περίπου το 70% αυτών χρησιμοποιούν αποκλειστικά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, είτε από το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα είτε από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου του γεγονότος ότι η παραγωγή ID.3 στη Δρέσδη και το Zwickau είναι επίσης ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, η Volkswagen έχει φτάσει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για καθαρή κινητικότητα, ουδέτερη περιβαλλοντικά ως προς τον άνθρακα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ακόμα απόδειξη ότι η γκάμα ID. συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία της στρατηγικής “Way to Zero” της Volkswagen.

Παγκόσμια πρεμιέρα: η Volkswagen αποκαλύπτει τα ID.5 και ID.5 GTX.

Τα Volkswagen ID.5 και ID.5 GTX φωτογραφίζονται σε αστικό τοπίο.

Παγκόσμια πρεμιέρα για το ID.5, το δυναμικό ηλεκτρικό SUV coupé της Volkswagen, που εισάγει τη μάρκα σε μία νέα αγορά premium ηλεκτρικών οχημάτων. Το ολοκαίνουργιο E-SUV coupé είναι κτισμένο στην ΜΕΒ, την αρθρωτή πλατφόρμα που έχει εξελίξει το Group ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Το νέο ID.5 και η πιο σπορ έκδοσή του, το ID.5 GTX με δύο κινητήρες και ηλεκτρική τετρακίνηση, εντυπωσιάζουν με το design τους, προσφέρουν μεγάλη αυτονομία και ό,τι πιο σύγχρονο σε επίπεδο software.

Το νέο μοντέλο θα κυκλοφορήσει ως ID.5 με σύστημα κίνησης στους πίσω τροχούς με 174 PS (128 kW) ή 204 PS (150 kW) και ως ID.5 GTX με 299 PS (200 kW) και ηλεκτρική τετρακίνηση, με δύο κινητήρες, ένα μόνιμου μαγνήτη στον πίσω άξονα και ένα ασύγχρονο στον μπροστινό. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα στο τελευταίο είναι 6,3 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα στα 180 χλμ./ώρα. Για όλες τις εκδόσεις η μπαταρία έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 77 kWh ενώ η αυτονομία φτάνει τα 520 χλμ. (WLTP).

To design του μοντέλου χαρακτηρίζεται από τις coupé γραμμές που εκτός άλλων εξασφαλίζουν εξαιρετική αεροδυναμική (Cd 0,26, ID.5). Με εξωτερικό μήκος 4,60 μέτρα και μεταξόνιο 2,77 μέτρα, το εσωτερικό του ID.5 προσφέρει χώρους αντίστοιχους ενός συμβατικού SUV από την επόμενη κατηγορία και άνω, με εντυπωσιακή αίσθηση ευρυχωρίας για όλους τους επιβάτες. Ανάλογα με τη θέση της πλάτης των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών μπορεί να κυμαίνεται από 549 έως 1.561 λίτρα.

Ο χειρισμός, σχεδόν εντελώς απαλλαγμένος από διακόπτες και κουμπιά, γίνεται μέσω δύο οθονών, μία συμπαγής πίσω από το τιμόνι και μία αφής στο κέντρο, με διαγώνιο 12 ίντσες (στάνταρ). Διαθέσιμη λειτουργία φυσικού φωνητικού ελέγχου “Hello ID.”. Το ID. Light, μια φωτεινή λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ, προσφέρει διαισθητική υποστήριξη στον οδηγό, σε επικίνδυνες καταστάσεις ή κατά την πλοήγηση του οχήματος. Διατίθεται και head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας, με τις εντολές του συστήματος πλοήγησης να εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, περίπου 10 μέτρα μπροστά από το όχημα.

Οι προβολείς και τα πίσω φώτα είναι εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία LED ενώ διατίθεται και το IQ.LIGHT LED matrix (στάνταρ στο ID.5 GTX). Τα πίσω φωτιστικά είναι επίσης LED, μοιάζουν με γλυπτά με τρισδιάστατη σχεδίαση (επίσης στάνταρ στο ID.5 GTX) και λάμπουν με ασυνήθιστο επίπεδο έντασης.

Το νέο μοντέλο διαθέτει πλήρως δικτυωμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού: Το Travel Assist επεξεργάζεται ακόμα μεγαλύτερο πλήθος δεδομένων, με επικοινωνίας Car2X, αλληλεπιδρά με τα Adaptive Cruise Control και Lane Assist και κάνει την οδήγηση πιο εύκολη – χάρη στην εν μέρει αυτοματοποιημένη οδήγηση – καθώς και πιο ασφαλή. Την ίδια στιγμή, με το σύστημα Park Assist Plus το αυτοκίνητο εκπαιδεύεται σε διαδικασίες παρκαρίσματος και είναι σε θέση να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες μανούβρες, καθιστώντας το παρκάρισμα πιο εύκολο.

Τα ID.5 και ID.5 GTX μπορούν να φορτιστούν με ισχύ έως 11 kW σε σημείο φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος ή Wallbox. Επιπλέον, μόλις δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή, θα είναι δυνατή η αμφίδρομη φόρτιση – με την περίσσεια ισχύος να επανατροφοδοτείται στο δίκτυο. Σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, τα μοντέλα μπορούν να φορτιστούν με ισχύ έως και 135 kW. Σε μόλις 30 λεπτά της ώρας, η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για αυτονομία 390 χλμ. (ID.5) ή 320 χλμ. (ID.5 GTX).

Η Volkswagen μετασχηματίζεται σταδιακά σε πάροχο υπηρεσιών σύγχρονης κινητικότητας, μέσα από την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση, υλοποιώντας τη στρατηγική ACCELERATE!. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η στρατηγική Way to Zero: Έως το 2030, η Volkswagen στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα ανά όχημα κατά 40% και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη το αργότερο έως το 2050. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 70% των πωλήσεων της μάρκας στην Ευρώπη θα προέρχεται από ηλεκτρικά οχήματα, που ισοδυναμεί με σημαντικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα. Στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, ο στόχος είναι τα ηλεκτρικά οχήματα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% των πωλήσεων. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η Volkswagen θα λανσάρει τουλάχιστον ένα νέο ηλεκτρικό όχημα κάθε χρόνο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Αποκάλυψη των ID.5 και ID.5 GTX σήμερα στις 15.00.

Πρόσκληση για την αποκάλυψη των Volkswagen ID.5 και ID.5 GTX μέσω Livestream.

Η Volkswagen αποκαλύπτει τα ID.5 και ID.5 GTX, τα πρώτα της ηλεκτρικά SUV coupé, σε διαδικτυακή πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 15.00 ώρα Ελλάδας. Το ολοκαίνουργιο E-SUV coupé είναι κτισμένο στην ΜΕΒ, την πλατφόρμα που έχει εξελίξει το Group ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Το νέο ID.5 και η πιο σπορ έκδοσή του ID.5 GTX, με δύο κινητήρες και ηλεκτρική τετρακίνηση, εντυπωσιάζουν με το design τους, προσφέρουν μεγάλη αυτονομία και ό,τι πιο σύγχρονο σε επίπεδο software.

Η Volkswagen μετασχηματίζεται σταδιακά σε έναν πάροχο υπηρεσιών σύγχρονης κινητικότητας, μέσα από την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση, υλοποιώντας τη στρατηγική ACCELERATE!. Το ID.5 είναι το τρίτο μοντέλο της οικογένειας αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ID., με τη Volkswagen να εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των premium SUV coupé.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το livestream στο https://www.volkswagen-newsroom.com/enOpens an external link ενώ στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο για download στο: 
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/live-stream-5455Opens an external link

H Αστυπάλαια εξηλεκτρίζεται μέρα με τη μέρα.

Τα Volkswagen ID.4 και ID.3 στην Αστυπάλαια μπροστά από ανεμόμυλους.

Εντυπωσιακές οι εξελίξεις στο πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group. Ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πιλοτική φάση χρήσης ενός στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είχε παραχωρήσει η Kosmocar στις εταιρείες ενοικίασης του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ID.3, ID.4 και e-up!, αποτελώντας το 10% των προς ενοικίαση διαθέσιμων αυτοκινήτων, έγιναν ανάρπαστα από τους παραθεριστές, που προτίμησαν να συνδυάσουν διακοπές με την εμπειρία χρήσης ενός ηλεκτρικού μοντέλου.

Σε αυτό συντέλεσε και η χρήση ενός από τους χαρακτηριστικούς μύλους που βρίσκονται στο κέντρο της Χώρας της Αστυπάλαιας, ως σημείου πληροφόρησης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Υπολογίζεται ότι στην καλοκαιρινή περίοδο περισσότεροι από 600 ενδιαφερόμενοι, ενημερώθηκαν για την ηλεκτροκίνηση μέσα από τη συγκεκριμένη εγκατά­σταση.

Την ίδια στιγμή, οι δυνατότητες δημόσιας φόρτισης που προσφέρονται στην Αστυπάλαια, πληθαίνουν. Ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία έξι διπλοί φορτιστές σε κομβικά σημεία του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με την Αστυπάλαια να καμαρώνει για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δημόσιων φορτιστών ανά κάτοικο, σε όλη την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι φορτιστές παρέχουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη φόρτιση δώδεκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πριν μερικές μέρες, ο Δήμος Αστυπάλαιας διοργάνωσε στο λιμάνι του νησιού ανοικτή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κατοίκων και στην οποία οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξέλιξη του προγράμματος και να λάβουν απαντήσεις σε διάφορα σχετικά ερωτήματα.

Για τον σκοπό αυτό, στο νησί είχε μεταβεί διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ παρών ήταν και ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Το Volkswagen Group εκπροσώπησε ο κ. Maik Stephan, Executive Director Corporate Strategy & Head of Strategic Business Development της Volkswagen AG.

Σε σχετική δήλωσή του, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, ο κ. Αντώνης Μαυριδόγλου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Kosmocar, τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι όχι μόνο για τη γοργή εξέλιξη του προγράμματος αλλά και επειδή η Αστυπάλαια, πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα τέτοιο εγχείρημα, ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακού μετασχηματισμού, κάτι που ευχόμαστε να συνεχιστεί περαιτέρω! Καλωσορίζουμε κάθε τέτοια νέα προσπάθεια.»

Η Kosmocar-Volkswagen χορηγός στο επετειακό Spetses Mini Marathon 2021.

Περίπτερο της Kosmocar - Volkswagen, Official Mobility Partner του Spetses Mini Marathon 2021.

Η Kosmocar-Volkswagen ήταν ο Official Mobility Partner του Spetses Mini Marathon 2021, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο νησί των Σπετσών, πριν λίγες μέρες. Η δέκατη, επετειακή εκδήλωση του κορυφαίου ίσως multi-sport event της χώρας, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Μικροί και μεγάλοι φίλοι του «ευ αγωνίζεσθαι» από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό, βρέθηκαν στο νησί του Αργοσαρωνικού για να λάβουν μέρος σε αγώνες κολύμβησης και δρόμου, διαφόρων αποστάσεων.

Ένας στόλος από ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα της Volkswagen υποστήριξαν σφαιρικά τη διοργάνωση, ενώ την ίδια στιγμή τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας, ένα ID.3 και ένα ID.4, το “Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2021”, δέσποζαν στην Πλατεία Ποσειδωνίου, που αποτέλεσε το γεωγραφικό αρχηγείο της εκδήλωσης, ως επίσημα αυτοκίνητα του Spetses Mini Marathon 2021.

Στον ίδιο χώρο, αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία των e-Bikes της Kosmoride. Ένας στόλος από ηλεκτρικά ποδήλατα ήταν διαθέσιμος για κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να κάνει ένα απολαυστικό test-ride, στον ιδανικότερο ίσως τόπο: το car-free νησί των Σπετσών. Ειδικοί σύμβουλοι της Kosmoride ήταν διαθέσιμοι επιτόπου, προκειμένου να μυήσουν τους ενδιαφερόμενους στη νέα, «πράσινη» μορφή ατομικής μετακίνησης και να συμβουλέψουν για την επιλογή του κατάλληλου e-Bike για κάθε σωματότυπο και lifestyle.

Δυναμικό «παρών» στο Spetses Mini Marathon 2021 έδωσε και η Volkswagen Running Team, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι αθλητές. Στόχος, ήταν κάτι περισσότερο από το μότο της εκδήλωσης, «νίκη είναι η συμμετοχή», κάτι που επετεύχθη και με το παραπάνω, με τη Volkswagen Running Team να διακρίνεται ανάμεσα στις ομάδες που έλαβαν μέρος και να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Το Volkswagen Group στην πρώτη θέση στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη, εντυπωσιακό τρίτο τρίμηνο.

Volkswagen Group - Ραβδόγραμμα αύξησης πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων για το 3ο τρίμηνο του 2021.

Το Volkswagen Group συνέχισε ακάθεκτο την παγκόσμια ηλεκτρική επίθεση του και το τρίτο τρίμηνο του 2021. Παρά την έλλειψη ημιαγωγών, 122.100 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) παραδόθηκαν σε πελάτες από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αύξηση 109% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σημαντική ήταν η άνοδος στην αγορά της Κίνας, με παραδόσεις 28.900 BEV, έναντι 18.300 το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών παραδόσεων του Group το τρίτο τρίμηνο, με τις συνολικές παραδόσεις για το πρώτο εννεάμηνο του έτους να ανέρχονται σε 293.100 BEV (+138 %).

Αντίστοιχα μεγάλη εξακολουθεί η ζήτηση για plug-in υβριδικά οχήματα (PHEVs). Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το Volkswagen Group παρέδωσε 246.000 PHEV τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, υπερδιπλάσια από ό,τι την προηγούμενη περίοδο (+133%). Σχετικά, ο Christian Dahlheim, Επικεφαλής Πωλήσεων του Volkswagen Group, δήλωσε: «Ο παγκόσμιος στόχος μας του ενός εκατομμυρίου ηλεκτροκίνητων οχημάτων (BEV και PHEV) για το 2021 δείχνει εφικτός, παρά τις όποιες δυσχέρειες.»

Όσον αφορά τις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων ανά περιοχή, η Ευρώπη απορρόφησε σημαντικό μερίδιο των BEV του Volkswagen Group, με 209.800 οχήματα (ποσοστό 72% του συνόλου). To Group ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς περίπου 26%. Στις Η.Π.Α., το Group παρέδωσε 27.300 BEV, που αντιστοιχούν στο 9% των παγκόσμιων παραδόσεων ηλεκτρικών οχημάτων του. Το νούμερο αυτό έφερε το Volkswagen Group στη δεύτερη θέση της αγοράς BEV των Η.Π.Α., με μερίδιο περίπου 8%. Στην Κίνα, οι παραδόσεις  47.200 BEV μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν το 16% των παγκόσμιων παραδόσεων BEV του Group.

Παγκοσμίως, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, η μάρκα Volkswagen είχε παραδώσει σε πελάτες 167.800 BEV (μερίδιο 57% των συνολικών παραδόσεων BEV του Group). Ακολούθησαν η Audi με 52.800 οχήματα (18%), η SKODA με 32.100 οχήματα (11%), η Porsche με 28.600 οχήματα (10%) και η SEAT με 8.800 οχήματα (3%).

Τα 5 κορυφαία BEV μοντέλα του Volkswagen Group κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους:

  • Volkswagen ID.4, 72.700 αυτοκίνητα
  • Volkswagen ID.3, 52.700 αυτοκίνητα
  • Audi e-tron (συμπεριλαμβανομένου του Sportback), 36.100 αυτοκίνητα
  • Porsche Taycan (συμπεριλαμβανομένου του Cross Turismo), 28.600 αυτοκίνητα
  • SKODA Enyaq iV, 28.200 αυτοκίνητα

ID.4 GTX: Το σπορ ηλεκτρικό SUV επιδόσεων της Volkswagen στην Ελλάδα.

Το ID.4 GTX σε κόκκινο χρώμα εν κινήσει

Το ID.4 GTX, το ολοκαίνουργιο σπορ ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen, ένα all-rounder SUV που συνδυάζει την αειφορία με κορυφαία οδηγική απόλαυση, είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας. Τοποθετημένο στην κορυφή της γκάμας ID., διαθέτοντας καταιγιστικές επιδόσεις, το ID.4 GTX συνεχίζει στην ηλεκτρική εποχή, την ένδοξη παρουσία των GTI, GTD και GTE. Διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, οι οποίοι συνδυαστικά παρέχουν μέγιστη ισχύ 220 kW (299 PS), προσδίδοντας στο όχημα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής τετρακίνησης. Ο σπορ χαρακτήρας επιβεβαιώνεται από την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα. Το μοντέλο είναι άμεσα διαθέσιμο για παραγγελία, επωφελούμενο πλήρως από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με την προτεινόμενη τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στα 47.500 €.

Το ID.4 GTX, με μήκος 4,58 μέτρα ξεχωρίζει στον δρόμο με τον αεροδυναμικό του σχεδιασμό, με ρέουσες γραμμές με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 και χρωματικές αντιθέσεις. Οι προβολείς IQ.LIGHT LED Matrix ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, ενώ στο πίσω μέρος, κυριαρχούν τα καινοτόμα τρισδιάστατα φώτα τεχνολογίας LED.

H αρθρωτή ηλεκτρική πλατφόρμα (MEB) της Volkswagen, εξασφαλίζει μεταξόνιο 2,77 μέτρα και πολύ ευρύχωρο εσωτερικό, αντίστοιχο ενός συμβατικού SUV από την επόμενη κατηγορία οχημάτων. Ο χώρος αποσκευών είναι 543 λίτρα, αυξάνεται στα 1.575 λίτρα με διπλωμένα τα πίσω καθίσματα.

Με το πολυλειτουργικό τιμόνι, ο οδηγός ελέγχει μια οθόνη 5,3 ιντσών με τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Ένας μεγάλος διακόπτης στη δεξιά πλευρά χρησιμοποιείται για την επιλογή των προφίλ οδήγησης. Στο μέσο του ταμπλό φιλοξενείται η οθόνη αφής - 10 ή 12 ιντσών - για το σύστημα πλοήγησης, τις λειτουργίες τηλεφώνου, τα πολυμέσα, τα συστήματα υποβοήθησης και τις ρυθμίσεις του οχήματος. Στάνταρ η λειτουργία φωνητικού ελέγχου “Hello ID”, ενώ η σύνδεση στο Διαδίκτυο αξιοποιεί τις δυνατότητες του Cloud. Διαθέσιμη και head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία συγχωνεύει τις οθόνες της σε πραγματικό περιβάλλον 3D, με τις εντολές να «αιωρούνται» περίπου δέκα μέτρα μπροστά από το όχημα, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Διαθέσιμες και ασύρματες συνδέσεις Android Auto και Apple Car Play, καθώς και επαγωγική φόρτιση κινητού τηλεφώνου.

H συνδυαστική ισχύς των 220 kW (299 PS) του ID.4 GTX παρέχεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες του, ένας στον μπροστινό και ένας στον πίσω άξονα. Ο πίσω κινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη (PSM) και βάρους 90 κιλών, παράγει 150 kW (204 PS) και ροπή 310 Nm. Ο μπροστινός ασύγχρονος κινητήρας βάρους 60 κιλών, παράγει 80 kW (109 PS) και 162 Nm. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα των 6,2 δευτερολέπτων είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου πιο γρήγορη από αυτή του Golf GTI.

Οι δυο κινητήρες δημιουργούν σύστημα ηλεκτρικής τετρακίνησης. Η Volkswagen έχει αναπτύξει το Vehicle Dynamics Manager (VDM), έναν ηλεκτρονικό «διαχειριστή» που παρακολουθεί κάθε κίνηση του ID.4 GTX, διασφαλίζοντας ότι η δυναμική οδήγηση, η πρόσφυση και η σταθερότητα βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο ανά πάσα στιγμή.

Στο ID.4 GTX υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 5 προφίλ οδήγησης: Eco, Comfort, Sport, Individual και Traction, που παραμετροποιούν το προοδευτικό τιμόνι, τους ηλεκτροκινητήρες και το προσαρμοστικό πλαίσιο ελέγχου DCC (διαθέσιμο στο προαιρετικό πακέτο Sports Plus). Ως στάνταρ, η ρύθμιση του ID.4 GTX είναι ήδη πιο σπορ από τα μοντέλα ID.4 με κίνηση στους πίσω τροχούς.

Τα συστήματα υποβοήθησης για το ID.4 GTX ομαδοποιούνται  με τον όρο IQ.Drive. Πληθώρα συστημάτων – στον βασικό εξοπλισμό – όπως τα Park Distance, Lane Assist, το αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου φρεναρίσματος του οχήματος κατά τη επικίνδυνη διασταύρωση πορείας με αντίθετα ερχόμενο, το εξελιγμένο Predictive Adaptive Cruise Control, με λειτουργία stop & go, εξασφαλίζουν κορυφαία ενεργητική ασφάλεια για οδηγό και επιβάτες. Κάποια ακόμα, ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 77 kWh και 486 κιλών, ανάμεσα στους άξονες κάτω από την καμπίνα επιβατών, κρατάει χαμηλά το κέντρο βάρους και εξασφαλίζει ίση κατανομή των φορτίων στους άξονες. Ευνοείται η άνετη και ευέλικτη οδήγηση, με την αυτονομία έως και 481 χλμ. (κατά WLTP). Η μπαταρία είναι υδρόψυκτη, με μεγάλη διάρκεια ζωής – η Volkswagen εγγυάται ότι θα έχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής της χωρητικότητας μετά από οκτώ χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Η ανάκτηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλή κατά την ηλεκτρική πέδηση, η οποία πραγματοποιείται κυρίως μέσω του PSM στο πίσω μέρος. Αυτό καλύπτει πάνω από το 90% των επιβραδύνσεων στην καθημερινή οδήγηση. Το όριο είναι κοντά στα 0,3 g, το οποίο αντιστοιχεί σε ισχύ ανάκτησης άνω των 100 kW. Το σερβοηλεκτρικό φρένο ενεργοποιεί επιπλέον τα υδραυλικά φρένα στους τροχούς μόνο πάνω από αυτήν την τιμή. Αυτή η μετάβαση είναι πρακτικά απαρατήρητη για τον οδηγό και η ανάκτηση παραμένει ενεργή σχεδόν μέχρι το όχημα να ακινητοποιηθεί. Γενικά, ο οδηγός έχει πολλές δυνατότητες να ρυθμίσει την ανάκτηση ενέργειας σύμφωνα με το οδηγικό του στυλ.

Η φόρτιση μπορεί να γίνει με μονοφασικό ή τριφασικό εναλλασσόμενο (AC) ή συνεχές (DC) ρεύμα. Χρησιμοποιώντας το στάνταρ καλώδιο Mode 3, το ID.4 GTX φορτίζει με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) με έξοδο έως 11 kW. Σε έναν σταθμό γρήγορης φόρτισης DC, το μοντέλο αποκτά ενέργεια για 300 χλμ. (σύμφωνα με το WLTP), σε περίπου 30 λεπτά - με ισχύ φόρτισης έως 125 kW. Η φόρτιση στο σπίτι ή το γραφείο, γίνεται με πολύ βολικό τρόπο, με το ID. Charger, ένα wallbox που διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιτύχει ισχύ φόρτισης έως 11 kW.

To ID.4 GTX, πλούσια εξοπλισμένο, είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα. Το μοντέλο επωφελείται με τη μέγιστη επιδότηση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ως εκ τούτου, από 53.500 €, η προτεινόμενη λιανική τιμή του ID.4 GTX με την επιδότηση διαμορφώνεται στα 47.500 €.

Νέο Volkswagen Polo: ολόκληρη η επιτομή της τεχνολογίας σε ένα supermini.

Το νέο Volkswagen Polo σε μπλε χρώμα εν κινήσει σε αυτοκινητόδρομο

Η Volkswagen ανανέωσε το Polo, ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας και παγκόσμιο best-seller της μάρκας! Το νέο supermini, με δυναμικό design και αψεγάδιαστη ποιότητα κατασκευής, τοποθετείται στην κορυφή της κατηγορίας, εξοπλισμένο με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες.  Για πρώτη φορά διαθέτει το Digital Cockpit, συνδυασμό ψηφιακού πίνακα οργάνων και οθόνης αφής για το σύστημα Infotainment, σε μία ενιαία μονάδα, που μάλιστα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό και συνδυάζεται με ένα επανασχεδιασμένο πολυλειτουργικό τιμόνι και συστήματα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας νέας γενιάς.

Το μοντέλο διατίθεται με προβολείς IQ.LIGHT LED matrix ενώ στάνταρ είναι τα φωτιστικά σώματα LED εμπρός-πίσω. Σε ένα κρεσέντο τεχνολογικής υπεροχής, για πρώτη φορά μοντέλο της κατηγορίας εξοπλίζεται με σύστημα υποβοήθησης οδηγού όπως το IQ.DRIVE Travel Assist, εξασφαλίζοντας αυτόνομη οδήγηση «Επιπέδου 2», για ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα. Το νέο Polo είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ξεκινούν από 17.750€, στην έκδοση 1.0 MPI EVO 80 PS Polo.

Το μήκος του νέου Polo είναι 4.074 χιλ., το πλάτος 1.751 χιλ. και το ύψος 1.451 χιλ. ενώ το μεγάλο μεταξόνιο των 2.552 χιλ. εξασφαλίζει γενναιόδωρους εσωτερικούς χώρους και όγκο αποσκευών 351 λίτρων, έναν από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία του. Νέες σχεδιαστικές πινελιές τόσο μπροστά όσο και πίσω, για παράδειγμα σε μάσκα και προφυλακτήρες, σε συνδυασμό με στάνταρ τεχνολογία φωτισμού LED, χαρίζουν στο μοντέλο δυναμισμό και προσωπικότητα. Για πρώτη φορά στο Polo μία λωρίδα LED διατρέχει τη μάσκα του ψυγείου ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα LED έχουν νέο, τρισδιάστατο σχεδιασμό, δυναμικά φλας και ειδικό εφέ κατά το φρενάρισμα.

Στο εσωτερικό, ακολουθείται η φιλοσοφία του οριζόντιου σχεδιασμού, που χαρίζει αίσθηση πλάτους και ευρυχωρίας. Στον βασικό εξοπλισμό ανήκει το Digital Cockpit, συνδυασμός του ψηφιακού πίνακα οργάνων - 8,0 ή 10,25 ιντσών - και της οθόνης αφής για τον χειρισμό του συστήματος Infotainment, σε μία ενιαία, ιδιαίτερα εργονομική μονάδα.

Το νέο Polo είναι διαθέσιμο με αυτόματο κλιματισμό Climatronic και με μια επιλογή από τέσσερα διαφορετικά συστήματα Infotainment, με μέγεθος έγχρωμης οθόνης αφής από 6,5 έως 9,2 ίντσες, με τα δύο κορυφαία να είναι τεχνολογίας Modular Infotainment Matrix τρίτης γενιάς (MIB3). Η λειτουργία πλοήγησης ενεργοποιείται και αναδρομικά (functions on demand). Περιλαμβάνονται διαδικτυακές υπηρεσίες We Connect και We Connect Plus, υπηρεσίες streaming, όπως το Apple Music καθώς και ενσωμάτωση εφαρμογών μέσω του App-Connect Wireless για το Apple CarPlay ™ και το Android Auto, φωτιζόμενες θύρες USB-C και μια θήκη για προαιρετική επαγωγική φόρτιση smartphone.

Το νέο Polo είναι προσθιοκίνητο και στο λανσάρισμα, προσφέρεται με επιλογή από τέσσερις κινητήρες, βενζίνης ή φυσικού αερίου, όλοι τρικύλινδροι, χωρητικότητας 999 κ.εκ., εξοπλισμένοι με turbo – με εξαίρεση τον πιο μικρό. Η ισχύς τους από 80 PS με τον πιο ισχυρό στα 110 PS ενώ διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων 5 σχέσεων (χειροκίνητο) ή αυτόματο 7-τάχυτο DSG.

Το νέο Polo συνεχίζει να βασίζεται στην υπερσύγχρονη αρθρωτή εγκάρσια πλατφόρμα (MQB) και πιο συγκεκριμένα στην MQB A0, βελτιστοποιημένη για compact μοντέλα εξασφαλίζοντας εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα επιτρέπει την υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών ασφάλειας και άνεσης. Ανάμεσά τους πληθώρα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού με την ονομασία-ομπρέλα IQ.DRIVE, που εξασφαλίζουν κορυφαία ενεργητική ασφάλεια και άνεση στην οδήγηση. Διαθέσιμα, εκτός του IQ.DRIVE Travel Assist που περιλαμβάνει τα Adaptive Cruise Control (διαμήκη καθοδήγηση) και Lane Assist (πλευρική καθοδήγηση) και τα Lane Assist, Side Assist, Rear Traffic Alert, Front Assist, City Emergency Braking, Park Assist και άλλα, πολλά από αυτά στον βασικό εξοπλισμό.

Το νέο Polo θα διατίθεται αρχικά σε 3 πλούσια επίπεδα εξοπλισμού, Polo, Life & Style, ενώ πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η κορυφαία έκδοση GTI. Ήδη από την εισαγωγική έκδοση, το νέο μοντέλο είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, διαθέτοντας μεταξύ άλλων προβολείς LED, πίσω φώτα τεχνολογίας LED, Digital Cockpit - ψηφιακό πίνακα οργάνων με επιλογές διαμόρφωσης (έγχρωμη οθόνη 8”), πολυλειτουργικό τιμόνι, κεντρικό αερόσακο ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού – συνοδηγού, σύστημα πολυμέσων “Composition” με οθόνη αφής 6,5” και Bluetooth, εφαρμογές App-Connect, Front Assist, Lane Assist κ.ά..

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής ξεκινούν από 17.750 €, για την έκδοση 1.0 MPI EVO 80 PS Polo.

Αστυπάλαια: Έναρξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί.

Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί με τη συνδρομή του Volkswagen Group, ξεκίνησε. Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, ανάμεσά τους το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αστυνομικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, τέθηκαν σε κυκλοφορία στο νησί χθες το απόγευμα, παρόντων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του CEO του Volkswagen Group Herbert Diess και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Εγκαινιάστηκαν επίσης τα πρώτα δημόσια και ιδιωτικά σημεία φόρτισης. Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη της μετάβασης της Αστυπάλαιας στον πλήρη εξηλεκτρισμό. Τα επόμενα χρόνια, το νησί επιδιώκει να μεταβεί στην έξυπνη και αειφόρο κινητικότητα και να εκμοντερνίσει πλήρως το ενεργειακό του σύστημα. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group υπέγραψαν σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding), τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε αποστροφή της ομιλίας του σχετικά με το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Οι μοναδικές μας συνεργασίες με το Volkswagen Group, μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμους αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη και τις ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Strathclyde, θα μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα κίνητρα για αλλαγή, στην πορεία μας για πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Μαζί, θα δαμάσουμε τον άνεμο και τον ήλιο για να δώσουμε ενέργεια σε ένα πιο λαμπρό μέλλον.» ...

Η Volkswagen ξεκινά car sharing ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Αμβούργο.

Η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα car sharing, κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο Αμβούργο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλούπολη της Γερμανίας στην οποία η Volkswagen υλοποιεί τo πρόγραμμα, με την ονομασία “WeShare”, μετά το Βερολίνο, στο οποίο ξεκίνησε το 2019. Η διαφορά είναι ότι στο Αμβούργο προσφέρεται κατ’ αποκλειστικότητα το ID.3, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της μάρκας που βασίζεται στην ΜΕΒ, την αρθρωτή πλατφόρμα του Group για την ηλεκτροκίνηση, ενώ στο Βερολίνο είναι διαθέσιμο και το e-Golf.

Η δυνατότητα κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησε στο Αμβούργο πριν ένα περίπου μήνα και αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της Volkswagen για προώθηση της φιλικής προς το κλίμα ηλεκτροκίνησης, παράλληλα και ισόποσα με νέες, καινοτόμες υπηρεσίας κινητικότητας.

Το Αμβούργο είναι μια γερμανική μητρόπολη που συχνά χρησιμοποιείται για παρόμοια πιλοτικά προγράμματα της Volkswagen. Δεν είναι τόσο η εγγύτητα προς το Wolfsburg, έδρα της Volkswagen που εξυπηρετεί, όσο η κουλτούρα των κατοίκων που αγκαλιάζουν γρήγορα νέες τεχνολογίες και τις υιοθετούν στην καθημερινότητά τους. Η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας. Πλέον, συνολικά περίπου 800 ID.3, είναι διαθέσιμα στους κατοίκους ή επισκέπτες του Αμβούργου για κοινή χρήση.

H Volkswagen υλοποιεί το πρόγραμμα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Αμβούργο έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία από το WeShare στο Βερολίνο. Εκεί, μετά από εντυπωσιακό ξεκίνημα, η έναρξη της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα μείωση στις ενοικιάσεις περίπου 50%, τον Μάρτιο του 2020. H Volkswagen δεν έθεσε τον στόλο σε αδράνεια, εφάρμοσε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και μείωσε τις τιμές χρέωσης ώστε περισσότερος κόσμος να στραφεί στη μετακίνηση με ένα ατομικό μέσο, παρά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, διένειμε μεγάλο αριθμό δωρεάν κουπονιών στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και των νοσοκομείων ατυχημάτων και έκτακτης ανάγκης του Βερολίνου. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2020, οι εργαζόμενοι ενός μόνο νοσοκομείου του Βερολίνου, έκαναν χρήση του WeShare περίπου 25.000 φορές, καλύπτοντας το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου χιλιόμετρα.

Η έμπλεη αλτρουισμού κίνηση της Volkswagen εκτιμήθηκε πολύ από τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των πελατών και των χρήσεων του We Share – πάντα με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτόκολλων – είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Σήμερα, στο Βερολίνο υπάρχουν πάνω από 100.000 άτομα εγγεγραμμένα στο WeShare, με τους μισούς από αυτούς να χρησιμοποιούν το WeShare τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Επιστρέφοντας στο Αμβούργο, το car sharing ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι διαθέσιμο σε όποιον είναι 21 ετών και άνω και έχει άδεια οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον για ένα έτος, με την εγγραφή να γίνεται στο διαδίκτυο. Δεν απαιτείται κλειδί ή κάρτα, από την εγγραφή έως τη διαδικασία ενοικίασης, όλα λειτουργούν ψηφιακά μέσω του smartphone. Υπάρχει χρονική χρέωση ανά λεπτό, αλλά είναι επίσης δυνατή η καθημερινή ενοικίαση για μεγαλύτερα ταξίδια. Όπως είναι συνηθισμένο με την κοινή χρήση αυτοκινήτων, δεν υπάρχουν σταθεροί σταθμοί παραλαβής και αποβίβασης. Η ενοικίαση τερματίζεται απλά εντός της επιχειρησιακής περιοχής υλοποίησης του προγράμματος.

Συνέντευξη με τον επικεφαλής εσωτερικής σχεδίασης του ID.4.

Κύριε Bachorski, αυτές τις μέρες τα πρώτα ID.4 κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Φαντάζομαι  το έχετε οδηγήσει, πώς νιώσατε;

Πολύ ευχάριστη οδηγική εμπειρία. Είχε τόσο ελαφριά αίσθηση, τέλειο, σχεδόν σαν …μουσική. Στέκεσαι μπροστά σε ένα SUV, βλέπεις τους τεράστιους τροχούς και έχεις ήδη μια ιδέα για το πώς θα οδηγείται. Αλλά το ID.4, με εξέπληξε. Πολύ ευκολοδήγητο, πολύ ελαφρύ στην αίσθηση, πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο, πολύ μικρός κύκλος στροφής - ειδικά για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σας όσον αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό;

Όχι μόνο για μένα, αλλά ολόκληρη την ομάδα, περίπου 90 άτομα εργάζονται στην εσωτερική διακόσμηση. Η πλατφόρμα ΜΕΒ μας επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή χρήση του χώρου που προσφέρεται στο εσωτερικό. Δεδομένου ότι η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται ως επίπεδο μπλοκ κάτω από την καμπίνα επιβατών και όλα τα άλλα τεχνολογικά εξαρτήματα καταλαμβάνουν λίγο χώρο, το ID.4 είναι τόσο ευρύχωρο όσο ένα συμβατικό SUV στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Η βασική μας πρόθεση για το εσωτερικό ήταν επομένως να τονίσουμε αυτόν τον μεγάλο χώρο, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από κανένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ήταν σημαντικό για εμάς να μεταφέρουμε μία αίσθηση σπιτικής θαλπωρής. Την ίδια στιγμή, να διατηρήσουμε την έντονη αίσθηση ασφάλειας που απολαμβάνουν όσοι οδηγούν SUV – νομίζω το πετύχαμε.

Σε γενικές γραμμές, τι αποτελεί «καλή» εσωτερική διακόσμηση για εσάς;

Μια καλή εσωτερική διακόσμηση δεν πρέπει να είναι περίπλοκη. Ο κόσμος εκεί έξω είναι ήδη αρκετά περίπλοκος. Η λειτουργία πρέπει να είναι διαισθητική, ακριβώς όπως ένα smartphone. Ή πάλι οι χώροι αποθήκευσης: με την πάροδο του χρόνου, γεμίζουν όλο και περισσότερο. Αλλά ακόμη και με μεγάλους χώρους αποθήκευσης, η βασική αισθητική πρέπει να είναι σωστή: το αυτοκίνητο δεν πρέπει να φαίνεται γεμάτο. Ο χρήστης πρέπει να απολαμβάνει μία αρμονία που να συνδυάζει την αισθητική με την ηρεμία και την ασφάλεια.

Το αυτοκίνητο γίνεται έξυπνη συσκευή. Τι σημαίνει αυτό για την εσωτερική διακόσμηση;

Στο παρελθόν, οι πελάτες ήθελαν να βλέπουν και να επιδεικνύουν όλες τις λειτουργίες που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Γι' αυτό υπήρχε από ένα κουμπί για το καθετί. Σήμερα είναι διαφορετικά. Το αυτοκίνητο κάνει πολλά από μόνο του, δεν χρειάζεστε ένα κουμπί για κάθε λειτουργία. Οι νέοι έχουν μεγαλώσει χωρίς κουμπιά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο ID.4: τι κάνει το εσωτερικό του ξεχωριστό;

Η συνολική εντύπωση είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό, ένας συνδυασμός πολλών λεπτομερειών και επιφανειών. Ακόμη και εξωτερικά, ο σχεδιασμός ξεχωρίζει για τη διαφορετικότητα του. Όταν ανοίγεις την πόρτα, ξαφνιάζεσαι και από το εσωτερικό, πολύ μοντέρνο. Δεν θα αναφερθώ στη θέση οδήγησης, αλλά το εσωτερικό γενικότερα. Πολύ μεγάλο και ευάερο - το αποκαλούμε Open Space (Ανοικτό Χώρο), που χαρίζει μία πρωτοφανή αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. 

Απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης, σήραγγας μετάδοσης, δεξαμενής καυσίμου, άρα περισσότεροι χώροι. Κάποιοι λένε πως πλέον η εσωτερική διακόσμηση δεν γνωρίζει όρια – είναι έτσι;

Όχι ακριβώς, υπάρχουν πολλοί κανονισμοί, ειδικά σε θέματα ασφάλειας, που πρέπει να πληρούνται. Συχνά αυτοί είναι περιοριστικοί για τους χώρους. Στη Volkswagen, υπερβαίνουμε αυτές τις προδιαγραφές για να διασφαλίσουμε πραγματικά τη μέγιστη ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να προσφέρουμε τον μέγιστο χώρο, με όλο αυτό να καταλήγει μία συναρπαστική πρόκληση για μας.

Το ID.4 είναι το δεύτερο όχημα παραγωγής στην ID. οικογένεια: ποια είναι τα τυπικά στοιχεία σχεδίασης;

Πέρα από τη συνολική αίσθηση χώρου, τα υλικά υψηλής ποιότητας, η αίσθηση σπιτικής θαλπωρής, η οικειότητα. Ένα πολύ τυπικό στοιχείο σχεδίασης στην ID. οικογένεια είναι το ταμπλό. Το σχεδιάσαμε να μοιάζει σαν φτερό. Ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες και όλες τις ψηφιακές συσκευές - είτε είναι η μεγάλη οθόνη στο κέντρο είτε η head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας. Ο πίνακας οργάνων σε όλα τα ID. είναι αρκετά λεπτός, μοιάζει σχεδόν σαν ένα ιπτάμενο γλυπτό τοποθετημένο ανάμεσα στις πόρτες Έχουμε επίσης επικεντρωθεί στην κεντρική κονσόλα. Προσθέσαμε πολύ περισσότερες επιλογές αποθήκευσης και περισσότερες λειτουργίες χωρίς να θυσιάσουμε το παραμικρό. Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι στην καμπίνα, ράφια με διαφορετικές επιλογές διαμέρισης, διαχωριστικά, αποσπώμενες υποδοχές ποτηριών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσαμε πολύ προσεκτικά το ζήτημα των smartphone. Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται να βλέπει ο δοηγός το τηλέφωνό του όταν βρίσκεται τοποθετημένο στην κεντρική κονσόλα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπου οι πελάτες το θέλουν ακριβώς έτσι και επιτρέπεται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές ειδικές απαιτήσεις από διάφορες αγορές, επειδή το ID.4 είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο αυτοκίνητο. Στην κινεζική αγορά, για παράδειγμα, το ζήτημα του ατμοσφαιρικού φωτισμού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικό. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα στοιχείο που δεν θέλω να ξεχάσω: τα μοντέρνα καθίσματα στο ID.4. Είναι άνετα από τη μία πλευρά, αλλά και σπορ από την άλλη.

Πολύς χώρος, ελαφρότητα, αίσθηση σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι: τι ρόλο παίζει το χρώμα σε αυτό;

Μας απασχόλησε πολύ. Στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα, δάπεδο ή χαλί. Στο αυτοκίνητο όμως όχι. Εκεί, τα πατάκια είναι σκούρα για να μη φαίνεται η βρωμιά. Θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό και να φέρουμε τη φωτεινότητα του σπιτιού και στο αυτοκίνητο, να το κάνουμε ένα μοντέρνο χώρο να ζεις εκτός σπιτιού.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι τα λευκά τιμόνια, μία σχεδιαστική σας πρόταση, λερώνονται

Τα σκουρόχρωμα τιμόνια γίνονται εξίσου βρώμικα με τη μεγάλη χρήση, απλά δεν τα βλέπουμε. Ειδικά με τη σημερινή συζήτηση για την υγιεινή, οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν τακτικά το εσωτερικό των αυτοκινήτων τους. Και είναι μια εντελώς διαφορετική εντύπωση όταν μια οθόνη στο αυτοκίνητο έχει την ίδια αισθητική με το tablet στο σπίτι. Πολλοί νέοι θεωρούν δεδομένο πλέον ότι το tablet τους είναι λευκό. Έχουμε λάβει πολύ καλά σχόλια για τα χρώματα μέχρι στιγμής. Φυσικά, έχουμε επίσης τα πάντα και σε σκουρόχρωμη έκδοση, οπότε ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει.

Τι ξεχωρίζει το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Volkswagen από τα παραδοσιακά SUV;

Τα παραδοσιακά SUV έχουν χωροταξικούς περιορισμούς, συχνά λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν οι διάφορες τεχνολογίες. Σε αντίθεση, το ID.4, παρότι βρίθει τεχνολογιών, αυτές είναι λιγότερο ορατές. Αυτή είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για εμάς τους σχεδιαστές: από τη μία πλευρά, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι γεμάτα σύγχρονη τεχνολογία, αλλά από την άλλη πρέπει να τα σχεδιάσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνολογία να μην είναι ορατή. Πάντα λέω ότι από τη σκοπιά του design, η καλύτερη τεχνολογία είναι αυτή που δεν μπορείτε να δείτε.

Ο έξυπνος τρόπος ανάκτησης ενέργειας των ID.3 και ID.4.

Η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, ή με πιο ευρύ πνεύμα η ανάκτηση ενέργειας όταν το αυτοκίνητο γενικά επιβραδύνει, αυξάνει σημαντικά την αυτονομία οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος. Στα νέα Volkswagen ID.3 και ID.4, έχει υιοθετηθεί μια προσέγγιση που στοχεύει στη μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

Το ερώτημα είναι απλό και συνάμα δύσκολο: τι πρέπει να συμβεί όταν ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σηκώσει το πόδι από το δεξί πεντάλ; Πρέπει ο ηλεκτροκινητήρας να λειτουργήσει ως γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική για να φορτίσει τις μπαταρίες ή πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να κάνει ανάκτηση ενέργειας, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να ρολάρει και η ορμή του να χρησιμοποιηθεί πλήρως για τον ελεύθερο τροχασμό του;

Οι απαντήσεις στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα για μηχανικούς αλλά και οδηγούς ποικίλλουν, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο. Μερικά ηλεκτρικά οχήματα ανακτούν πάντα ενέργεια κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης κίνησης. Στην περίπτωση των ολοκαίνουργιων ηλεκτρικών της μοντέλων, ID.3 και ID.4, η Volkswagen επέλεξε μια διαφορετική, πιο αποτελεσματική στρατηγική: ο ελεύθερος τροχασμός έχει προτεραιότητα επειδή οποιαδήποτε μετατροπή ενέργειας αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλειες. Αυτό ισχύει για τη θέση D (Drive), την κύρια λειτουργία του αυτοκινήτου, η οποία ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε εκκίνηση. Η λειτουργία ελεύθερου τροχασμού (ρολαρίσματος), στην οποία ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού νωρίς, καθιστά την οδήγηση χαλαρή και προβλέψιμη. Εάν ο οδηγός θέλει να επιβραδύνει περισσότερο, πατά το πεντάλ φρένου και ενεργοποιεί έτσι την ανάκτηση ενέργειας φρένων. Για έως περίπου 0,25 g, με άλλα λόγια στην πλειονότητα των καθημερινών ενεργειών πέδησης, ο ηλεκτροκινητήρας είναι αυτός που εκτελεί το φρενάρισμα, ενώ το ηλεκτρικό σερβόφρενο ενεργοποιεί τα μηχανικά φρένα των τροχών μόνο σε καταστάσεις που απαιτούν μεγαλύτερη επιβράδυνση. Η μετάβαση από την πέδηση με τον κινητήρα στο υδραυλικό φρενάρισμα γίνεται σχεδόν απαρατήρητα, χάρη στον εξαιρετικά ακριβή και γρήγορο έλεγχο των συστημάτων κίνησης και πέδησης. Αυτά τα συστήματα διασφαλίζουν επίσης ότι οι πίσω τροχοί, όπου λαμβάνει χώρα ανάκτηση ενέργειας φρένων, έχουν πάντα επαρκή πρόσφυση.

Κάθε μοντέλο της οικογένειας ID. διαθέτει την προγνωστική υποστήριξη Eco Assistance στο βασικό εξοπλισμό. Αυτή αναλύει δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης και τους αισθητήρες του αυτοκινήτου και παρέχει στον οδηγό αποτελεσματική υποστήριξη για αποδοτική και χαλαρή οδήγηση. Μόλις το ID.3 ή το ID.4 πλησιάσει μια ζώνη που απαιτεί αργές ταχύτητες – όπως κατοικημένες περιοχές, διασταυρώσεις ή στροφές – τo Eco Assistance ειδοποιεί τον οδηγό να σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού. Από αυτή τη στιγμή και μετά, το σύστημα διαχειρίζεται το βέλτιστο ρολάρισμα και ανάκτηση ενέργειας χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο οδηγός. Το αυτοκίνητο αποκρίνεται παρόμοια όταν πλησιάζει ένα προπορευόμενο όχημα που κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διακόπτη επιλογέα τρόπου οδήγησης στα δεξιά του πίνακα οργάνων για να αλλάξει από τη θέση D (Drive) σε θέση B (Brake) και αντίστροφα, ανά πάσα στιγμή. Στη λειτουργία B, τα ID.3 και ID.4 ανακτούν σχεδόν πάντα ενέργεια κατά τη διάρκεια της κίνησης, αλλά όχι μέχρι το όχημα να σταματήσει εντελώς. Το όριο έχει οριστεί στα 0,13 g - αρκετά για σαφώς αισθητή επιβράδυνση, αλλά όχι τόσο ώστε να δώσει τη διακριτική αίσθηση της χρήσης μόνο του πεντάλ γκαζιού για επιτάχυνση και πέδηση του οχήματος, μία λειτουργία γνωστή και ως one-pedal driving ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτή ήταν μία σκόπιμη επιλογή της Volkswagen, καθώς θέλει να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα της πιο χαλαρής και απολαυστικής οδήγησης.

Σε ορισμένα μοντέλα ID., ο οδηγός μπορεί να βασίζεται σε ένα δεύτερο εργαλείο εκτός από τον επιλογέα τρόπου οδήγησης για να επηρεάσει τη λειτουργία μεταξύ ρολαρίσματος και ανάκτησης ενέργειας, μέσω της επιλογής προφίλ οδήγησης (μέρος του σπορ πακέτου Plus). Το προφίλ Sport υποστηρίζει ανάκτηση ενέργειας φρένων - επίσης στη θέση D, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως στο B. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας παίζει επίσης ρόλο: εξυπακούεται πως αν είναι πλήρως φορτισμένη, δεν μπορεί να αποθηκεύσει πια ανακτημένη ενέργεια.

Τα ID.3 και ID.4, με το πρώτο να είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελλάδα και το δεύτερο να αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι τα δύο πρώτα μοντέλα της οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων ID. της Volkswagen. Έξυπνος σχεδιασμός, έντονη προσωπικότητα και καινοτόμες τεχνολογίες, αποτελούν το DNA των ID. μοντέλων. Η Volkswagen θα επενδύσει ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση έως το 2024, ως μέρος της στρατηγικής Transform 2025+.

Νέο κέντρο R&D της Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση, στην Κίνα.

Το Volkswagen Group εγκαινίασε ένα νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) ειδικά για την ηλεκτροκινητικότητα, στο Hefei, της επαρχίας Anhui, στην Κίνα. Ταυτόχρονα, η κοινοπραξία JAC Volkswagen μετονομάστηκε σε Volkswagen Anhui, με τη Volkswagen να επενδύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο νέο σχήμα στο 75% και αποκτώντας τον έλεγχο διαχείρισης. Τα μελλοντικά προϊόντα της νέας εταιρείας θα βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (ΜEB) του Group, με σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη με νέα προϊόντα που θα αξιοποιούν παγκόσμιες συνέργειες του Group. Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής της Volkswagen Anhui το 2023.

«Η Volkswagen Anhui είναι μια υπόσχεση για ισχυρότερη ηλεκτροκινητικότητα στην Κίνα. Στα επόμενα τρία χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε υπερσύγχρονη παραγωγή βασισμένη στην MEB, μία νέα, πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων και τεχνολογικές λύσεις από το κέντρο Ε&Α στην Anhui. Η φετινή επένδυση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιταχύνει την πρόοδο της Volkswagen Anhui, η οποία θα ενισχύσει το ρόλο της Κίνας στην ηλεκτροκινητικότητα και την ψηφιοποίηση του Volkswagen Group», δήλωσε ο Δρ. Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group.

Στο Hefei, η έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, η διασφάλιση ποιότητας, η δημιουργία και δοκιμές πρωτότυπων έως τη γραμμή παραγωγής, θα ενωθούν σε μία εγκατά­σταση που θα καλύπτει ολόκληρη τη βιομηχανική αλυσίδα, με πρόσληψη 500 μηχανικών και σχεδιαστών σε βάθος πενταετίας. Το 2021 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του μετασχηματισμού της Volkswagen Anhui, με την επέκταση των υποδομών και του εξοπλισμού για τις γραμμές παραγωγής, συν την κατασκευή εργαστηρίου μπαταριών, καθώς και μονάδας δοκιμών οχημάτων και εξαρτημάτων. Το εργοστάσιο πλήρους κλίμακας για ηλεκτρικά οχήματα, με μέγιστη παραγωγική ικανότητα 350.000 μονάδες ετησίως, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, με το πρώτο μοντέλο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής το 2023.

Από τη δημιουργία της JAC Volkswagen το 2017, η Volkswagen έχει αναπτύξει έντονα το τοπικό οικοσύστημα των κατασκευαστών και προμηθευτών της Anhui, που ειδικεύονται στην ηλεκτροκίνηση. Για παράδειγμα, η Volkswagen απέκτησε πρόσφατα ένα στρατηγικό μερίδιο στη Gotion, τον προμηθευτή μπαταριών με έδρα στο Hefei. Ένα ευρύτερο πάρκο προμηθευτών κοντά στο εργοστάσιο είναι σε φάση ανάπτυξης ενώ η Volkswagen στοχεύει να δημιουργήσει και έναν ψηφιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή για να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογίας συνδεσιμότητας και ψηφιακών υπηρεσιών, σε όλο το χαρτοφυλάκιο του Group.

Η Vokswagen καλωσορίζει το μέλλον: head-up display επαυξημένης πραγματικότητας. 

Η Volkswagen παρουσιάζει το νέο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας και διασταυρώνει τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο. Το καινοτόμο σύστημα χρησιμοποιεί ειδικά επιλεγμένα σύμβολα και τα προβάλλει δυναμικά στο εξωτερικό πραγματικό περιβάλλον. Η Volkswagen είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίως που εισάγει αυτήν την τεχνολογία στην compact κατηγορία και την καθιστά προσιτή σε ευρεία κλίμακα. Αρχικά, το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας θα παρουσιαστεί στα ID.3 και ID.4, τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen. Αν και η νέα τεχνολογία είναι μια πραγματική παγκόσμια καινοτομία, η Volkswagen αποφάσισε να την παρουσιάσει σε ένα μαζικό μοντέλο, συνεχίζοντας τη στρατηγική της να προσφέρει στοιχεία υψηλής τεχνολογίας σε προσιτές τιμές. «Εισάγουμε μια αυθεντική καινοτομία στην ευρεία παραγωγή», λέει ο Frank Welsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Εξέλιξη. «Και το κάνουμε όχι με ένα premium μοντέλο, αλλά με τα compact ηλεκτρικά της οικογένειας ID. Η διάθεση πρωτοποριακών τεχνολογιών στο ευρύ κοινό είναι ανέκαθεν μια από τις βασικές προτεραιότητες της Volkswagen». 

Το προηγμένο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας προβάλλει σημαντικές πληροφορίες στο παρμπρίζ, σε δύο επίπεδα στον χώρο. Ένα μεγάλο πλαίσιο με διαγώνιο περίπου 1,8 μέτρων, για τις δυναμικές τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμφανίζεται σε εικονική απόσταση περίπου 10 μέτρων από τον οδηγό. Οι πληροφορίες από τα συστήματα υποβοήθησης, όπως υποδείξεις πλοήγησης, σημεία εκκίνησης και προορισμοί, εμφανίζονται επίσης σε αυτό, το πιο μακριά εμφανιζόμενο πλαίσιο. Το δεύτερο πλαίσιο είναι δισδιάστατο και βρίσκεται κάτω από το προηγούμενο, με τα δύο να αποτελούν μία ενιαία, ολοκληρωμένη εικόνα στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Αυτό το δεύτερο πλαίσιο δείχνει την ταχύτητα, τα οδικά σήματα και τις υποδείξεις υποβοήθησης και πλοήγησης με στατικά σύμβολα, που μοιάζουν να βρίσκονται περίπου τρία μέτρα μπροστά από τον οδηγό. 

Όλες οι απεικονίσεις τοποθετούνται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, και εμφανίζονται δυναμικά. Όταν το όχημα πλησιάζει σε μια διασταύρωση, όπου πρέπει να στρίψει σύμφωνα με τη διαδρομή του συστήματος πλοήγησης, ο οδηγός βλέπει δύο ενδείξεις: σε πρώτη φάση, μια ειδοποίηση στο επίπεδο του δρόμου και στη συνέχεια τρία βέλη που βρίσκονται στη διασταύρωση. Όσο ο οδηγός πλησιάζει στη διασταύρωση, τόσο μεγαλύτερα γίνονται τα βέλη. Ταυτόχρονα, αρχίζουν να σβήνουν ώστε να προσφέρεται πιο καθαρή ορατότητα στο δρόμο. Κατά την εξέλιξη όλων των απεικονίσεων, η Volkswagen ακολούθησε τη λογική του “Less is more”. Κάτι που διασφαλίζει ότι σε καμία περίπτωση ο οδηγός δεν επιβαρύνεται από περιττές πληροφορίες και δεν του αποσπάται η προσοχή από τον δρόμο. 

Η τεχνολογική καρδιά του head-up display επαυξημένης πραγματικότητας είναι η μονάδα αναπαραγωγής εικόνων (PGU) που βρίσκεται βαθιά μέσα στο ταμπλό. Η οπτική ακτίνα που δημιουργείται από μια ιδιαίτερα φωτεινή οθόνη LCD μεταδίδεται σε δύο επίπεδους καθρέφτες και ειδικοί φακοί διαχωρίζουν τις απεικονίσεις για τα πλαίσια κοντινής και μακρινής απόστασης. Οι δύο καθρέφτες εκτρέπουν την ακτίνα σε έναν μεγάλο, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κοίλο καθρέφτη και από εκεί δημιουργείται η προβολή στο παρμπρίζ. Με αυτό τον τρόπο ο οδηγός βλέπει τα σύμβολα και τις υποδείξεις ρεαλιστικά και τρισδιάστατα, σε απόσταση περίπου 10 μέτρων. 

Οι εικόνες δημιουργούνται από μια μονάδα AR που βρίσκεται σε έναν από τους δύο κεντρικούς υπολογιστές των μοντέλων ID. Αυτή η μονάδα λαμβάνει πληροφορίες από τα δεδομένα της μπροστινής κάμερας, του αισθητήρα ραντάρ και του χάρτη πλοήγησης, για να «τοποθετήσει» σωστά τα σύμβολα στο περιβάλλον. Οι απεικονίσεις που εμφανίζονται στο μακρινό πλαίσιο σταθεροποιούνται σε σχέση με τις κινήσεις του οχήματος και προσαρμόζονται στη γεωμετρία του συστήματος προβολής. 

Το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας περιλαμβάνεται στο πακέτο εξοπλισμού Infotainment Plus, των ID.3 και ID.4, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων το σύστημα πλοήγησης Discover Pro με οθόνη αφής. 

H Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group θα καταστήσουν την Αστυπάλαια νησί-πρότυπο στην κινητικότητα, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.

VW ηλεκτρικά οχήματα στο νησί της Αστυπάλαιας για το project "Έξυπνο και Αειφόρο νησί"

Το Volkswagen Group και η Ελληνική Δημοκρατία θα δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια. Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα αντικατασταθεί από την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Ένα σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα και στο Βόλφσμπουργκ, από τον κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και τον Dr. Herbert Diess, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Volkswagen Group, αντίστοιχα. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός ή η κοινή χρήση οχημάτων θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δήλωσε: «Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Volkswagen Group. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων του και την εταιρεία κλιματικά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, σε συνεργασία μαζί μας, ένα Ευρωπαϊκό Έθνος σε πλήρη μετασχηματισμό.»

Ο Dr. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Volkswagen Group, δήλωσε: «Πολιτικοί, επιχειρήσεις και κοινωνία έχουν κοινή ευθύνη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η 100% κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και το Astypalea Project θα επιδείξει ότι αυτό είναι εφικτό ήδη σήμερα. Η ηλεκτροκινητικότητα και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο ως προς τον άνθρακα»...

Κορυφαία επίδοση για το ID.3: πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP.

Ένα ονειρικό ξεκίνημα για το ID.3 στην Ελλάδα, με πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, του ανεξάρτητου οργανισμού που εξετάζει και βαθμολογεί κάθε νέο μοντέλο, για την ασφάλεια που παρέχει. Το ολοκαίνουργιο ID.3 πέτυχε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, αποσπώντας με χαρακτηριστική ευκολία τα πέντε αστέρια. Το νέο μοντέλο, που βασίζεται στην MEB, τη νέα αρθρωτή πλατφόρμα της Volkswagen που έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα, σημείωσε πολύ καλές βαθμολογίες σε όλες τις επιμέρους δοκιμασίες – για την προστασία ενηλίκων επιβατών, παιδιών και ευάλωτων χρηστών του δρόμου, καθώς και για τα συστήματα υποβοήθησης που προσφέρει στον οδηγό. 

«Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την ομάδα ID.», δήλωσε ο Δρ. Frank Welsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen και υπεύθυνος για την Προϊοντική Εξέλιξη. «Για εμάς, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα οχήματά μας είναι πάντα πολύ σημαντικό και ως εκ τούτου αποτέλεσε βασικό στοιχείο της MEB, ευθύς εξαρχής. Το ID.3 το αποδεικνύει εντυπωσιακά, με τα 5 αστέρια του». 

Η αξιολόγηση της προστασίας των ενηλίκων βασίζεται σε δοκιμασίες όπως η μετωπική και η οπίσθια σύγκρουση καθώς και η πλευρική πρόσκρουση. Με βάση αυτές τις δοκιμές και μια αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την έγκαιρη και ασφαλή διάσωση και απομάκρυνση, το ID.3 πέτυχε ένα επίπεδο προστασίας 87% για τον οδηγό και τους επιβάτες του. Για τα παιδιά, επιτεύχθηκε ένα επίπεδο προστασίας της τάξης του 89%... 

Νέο Golf GTI Clubsport: το πιο ισχυρό Golf GTI όγδοης γενιάς.

Volkswagen παρουσιάζει το νέο Golf GTI Clubsport, ανεβάζει την αδρεναλίνη και γράφει το επόμενο κεφάλαιο της ατελείωτης ιστορίας του Golf. Με 300 ίππους, το Clubsport είναι η ναυαρχίδα της όγδοης γενιάς του Golf GTI, έχοντας 55 PS (41 kW) επιπλέον ισχύ του κλασικού GTI.

Η Volkswagen συνεχίζει την παράδοση των μοντέλων GTI ακόμα πιο υψηλών επιδόσεων με το νέο Golf GTI Clubsport. Το πρώτο Golf GTI Clubsport κυκλοφόρησε το 2016 στα 40α γενέθλια του εμβληματικού σπορ χάτσμπακ και απέδιδε ισχύ 265 PS (195 kW), με δυνατότητα προσωρινής ισχύος 290 PS (213 kW) σε λειτουργία boost. Το ίδιο έτος παρουσιάστηκε το Golf GTI Clubsport S, σε περιορισμένη έκδοση 400 μονάδων, με συνεχή διαθέσιμη ισχύ 310 PS (228 kW). Με το τελευταίο, ο Benjamin Leuchter, οδηγός αγώνων και εργοστασιακός δοκιμαστής της Volkswagen, σημείωσε νέο ρεκόρ γύρου για προσθιοκίνητα αυτοκίνητα στο Nürburgring Nordschleife, το Μάιο του 2016, με χρόνο 07:49:21 λεπτά. Το νέο Golf GTI Clubsport που κυκλοφορεί σήμερα τοποθετείται μεταξύ του πρώτου Clubsport και του Clubsport S, με ισχύ 300 PS. Η τεχνική πρόοδος που ενσωματώνεται στο όχημα το κάνει να ξεχωρίζει, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα σπορ προσθιοκίνητα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Το νέο Golf GTI Clubsport διαθέτει κινητήρα TSI EA888 evo4 – ο προκάτοχός του ήταν εξοπλισμένος με EA888 evo3 – και προσφέρει ακόμα πιο ακριβή απόκριση και καλύτερες επιδόσεις. Το κινητήριο σύστημα έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως και διαθέτει σημαντικές βελτιώσεις: στο κλασικό νέο GTI των 245 PS, το νέο σύστημα Vehicle Dynamics Manager ήδη ελέγχει τα ηλεκτρονικά μπλοκέ διαφορικά (XDS) και τις πλευρικές δυνάμεις του προαιρετικού προσαρμοζόμενου ελέγχου πλαισίου (adaptive chassis control - DCC)...

Λίγο πριν το Golf GTI Mk8: αναδρομή στις επτά πρώτες γενιές Golf GTI.

Η όγδοη γενιά του Golf GTI οφείλει μεγάλο ποσοστό της λάμψης της σε ένα εξίσου ένδοξο παρελθόν. Η έκδοση GTI έχει γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης, αντίστοιχο με αυτό του απλού Golf, που δημιούργησε μία ολόκληρη κατηγορία. Στις πρώτες επτά γενιές του, από το 1976 μέχρι σήμερα, το Volkswagen Golf GTI έχει καταγράψει περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια πωλήσεις.

Golf GTI Mk1 – 1976

Σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Golf πρώτης γενιάς, το 1974, κάποιοι εργαζόμενοι της Volkswagen στο Wolfsburg, συμπεριλαμβανομένου του Anton Konrad, τότε επικεφαλής Τύπου της μάρκας, συνέταξαν ένα μυστικό σχέδιο για την ανάπτυξη μιας σπορ έκδοσης του Golf. Δεν υπήρχε επίσημη εντολή για την ανάπτυξη ενός “Sport Golf”, αλλά ο Hermann Hablitzel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνολογία, εξασφάλισε ότι το έργο πήρε αρχική έγκριση. Εμφανίστηκαν κάποια πρωτότυπα, ανάμεσά τους ένα Golf με κινητήρα με καρμπυρατέρ με ισχύ 100 PS. Στις αρχές Μαρτίου 1975, ο Hablitzel παρουσίασε επίσημα το πρόγραμμα Sport Golf στον Toni Schmücker, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως. Ως αποτέλεσμα, το Sport Golf απόκτησε κωδικό ανάπτυξης μοντέλου, EA195. Πλέον, υπήρχε ένα πρόγραμμα - και φιλόδοξο μάλιστα! Το όχημα προγραμματίστηκε να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου (IAA) στη Φρανκφούρτη, το Σεπτέμβριο και έτσι το έργο επιταχύνθηκε. Το EA195 έκανε ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός όταν τελικά συνδυάστηκε με τη σωστή μονάδα ισχύος - έναν κινητήρα ψεκασμού με ισχύ 110 PS. Ωστόσο, το Sport Golf δεν είχε καν όνομα. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τα TS και GTS. Αλλά επικράτησε η ονομασία GTI. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής σχεδιαστής Herbert Schäfer - ένας φανατικός παίκτης γκολφ –επανεφηύρε τη λαβή του μοχλού ταχυτήτων του μοντέλου, με την απλή τοποθέτηση μιας μπάλας γκολφ στο μοχλό ταχυτήτων του GTI...

Το νέο all-electric ID.3 στο Golden Hall.