Βιωσιμότητα και απόδοση: Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση στα ID.

Λένε ότι όποιος φρενάρει, χάνει. Τα ID.3 & ID.4 βάζουν τέλος σε αυτή την προκατάληψη. Διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνολογία κατά την οποία ανακτάται ενέργεια κατά την πέδηση («ανάκτηση ενέργειας»). Και όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, η τεχνολογία αιχμής δεν είναι πάντα εμφανής με την πρώτη ματιά. Αυτό συμβαίνει και με αυτό το έξυπνο σύστημα πέδησης.

Illustration:Some technical components of the VW ID.3

Όποιος φρενάρει, κερδίζει.

Μόλις πατήσετε το πεντάλ φρένων στα ID. ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια. Με τη λειτουργία ανάκτησης σε πλήρη ισχύ, ένα μέρος της κινητικής ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική και επιστρέφει κατευθείαν στην μπαταρία υψηλής τάσης. Για να συμβεί αυτό γίνεται συνδυασμένη επιβράδυνση του οχήματος ηλεκτρικά (μέσω γεννήτριας) και υδραυλικά (μέσω των φρένων στους τροχούς). Αυτός ο συνδυασμός των δύο συστημάτων πέδησης ονομάζεται «Brake Blending» και συμβάλλει σε μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Η επανακτημένη ενέργεια διοχετεύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα ισχύος και ελέγχου της ηλεκτροκίνηση απευθείας στην μπαταρία υψηλής τάσης. Με λίγα λόγια: το σύστημα φρένων αξιοποιεί την ενέργεια επιβράδυνσης για να αυξήσει την αυτονομία του ID.3 & του ID.4 σας.

Illustration: Brake energy recuperation in the ID.3

Η ταχύτητα μειώνεται, η άνεση αυξάνεται.

Αλλά δεν είναι μόνο η επιβράδυνση στα ID. αποδοτική και έξυπνη – και η οδήγηση γίνεται συνολικά σαφώς πιο άνετη. Κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον οδηγό είναι ότι όταν  απελευθερώνει το «γκάζι»,  μπορεί να αφήσει το όχημα να ρολάρει στη λειτουργία ελεύθερης κύλισης πριν φρενάρει, γεγονός που επίσης εξοικονομεί ενέργεια σε συνδυασμό με ένα προνοητικό στιλ οδήγησης. Έτσι κάθε φρενάρισμα στα ID. σας μετατρέπεται σε κέρδος για την αυτονομία και την άνεσή σας.