Switching to e-mobility

Μύθοι και αλήθειες για την ηλεκτροκίνηση.

Η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει τις ζωές μας. Πολλά πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα, πιο έξυπνα και πιο βιώσιμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα παρανοήσεις. Αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι ξεπερασμένες και πλέον όχι αξιόπιστες. Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, η οποία έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Εδώ θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με την ηλεκτροκίνηση. Και να τις καταρρίψουμε με αλήθειες, έτσι ώστε να γίνει εύκολο να δείτε ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό.

Icons für richtig und falsch
Μύθος:

"Με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μένω εύκολα από μπαταρία“.

Αλήθεια:

Το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σας προειδοποιεί εγκαίρως.

Κανονικά - αν λάβετε υπόψη σας τις προειδοποιήσεις - δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, διότι αυτό σας εφιστά έγκαιρα την προσοχή όταν ο ηλεκτρικός συσσωρευτής είναι σχεδόν άδειος. Παράλληλα, το αυτοκίνητό σας μπαίνει αυτόματα στη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Εάν παρόλα αυτά αντιμετωπίσετε πρόβλημα, το δίκτυο σταθμών φόρτισης θα αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και το σύστημα πλοήγησης θα σας οδηγεί εύκολα στον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης.

Τέλος σε οποιαδήποτε εκτακτη ανάγκη ως κάτοχος ενός ηλεκτρικού οχήματος Volkswagen απολαμβάνετε όλα τα οφέλη της υπηρεσίας οδικής βοήθειας Volkswagen Total Care”. Απλά καλέστε στο 210-9945554 σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια και ένας εκπρόσωπος θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει άμεσα. Volkswagen Total Care: 24ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Illustration of a smartphone, that displays the logo of the breakdown services that are being called at this moment
Illustration of a smartphone, that displays the logo of the breakdown services that are being called at this moment
Μύθος:

"Η μπαταρία δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής“.

Αλήθεια:

Κι όμως, θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ διαρκεί.

Το πόσο διαρκεί η μπαταρία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου εξαρτάται από τη συχνότητα της φόρτισης και της αποφόρτισης. Κατά κανόνα όμως,  μπορείτε να φορτίσετε και να αποφορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο αρκετές χιλιάδες φορές, πριν μειωθεί σημαντικά η ισχύς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η Volkswagen σας δίνει την εγγύηση ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας μετά από 8 χρόνια ή 160.000 km – ανάλογα με το ποιο θα συμβεί πρώτο – δεν θα μειωθεί κάτω από το 70% της τιμής της ωφέλιμης χωρητικότητας.

The MEB chassis with an 8 year warranty
The MEB chassis with an 8 year warranty
Μύθος:

"Η φόρτιση κρατάει πολλή ώρα“.

Αλήθεια:

Σε σταθμούς ταχείας φόρτισης η μπαταρία σας φορτίζεται έως 80% σε περίπου 30 λεπτά.

Ο χρόνος που χρειάζεται το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο για μια πλήρη φόρτιση εξαρτάται από τον σταθμό φόρτισης. Στη φόρτιση AC με Wallbox ισχύος 11KW, στο σπίτι ή στην εργασία, το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο φορτίζεται σε 5-8 ώρες. Ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, χρειάζεται κάθε εβδομάδα να φορτίζετε μία έως δυο φορές ή μπορείτε να το κατανείμετε σε μικρότερης διάρκειας καθημερινές φορτίσεις. Στους δημόσιους σταθμούς ταχείας φόρτισης, η μπαταρία σας φορτίζεται μάλιστα μόνο σε περίπου 30 λεπτά σε ισχύ 80%*.

*Ανάλογα με την ισχύ μπαταρίας, καθώς και με το είδος αμαξώματος και την κατάσταση μπαταρίας του αυτοκινήτου.

Illustration of an electric vehicle
Illustration of an electric vehicle
Μύθος:

"Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά“.

Αλήθεια:

Το κόστος εξομαλύνεται από τα οικονομικά οφέλη απόκτησης και χρήσης.

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρούνται ακόμη και σήμερα δαπανηρά. Η τιμή απόκτησης είναι σήμερα όντως υψηλότερη, σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο. Ο λόγος είναι το υψηλότερο κόστος κατασκευής της μπαταρίας. Όμως κίνητρα όπως φορολογικές απαλλαγές, μηδενικο τέλος ταξινόμησης, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης, καθώς και τεχνολογία λιγότερο απαιτητική ως προς τη συντήρηση, αντισταθμίζουν μερικώς το επιπλέον κόστος.

Money is being put into an electric car like into a piggy bank
Money is being put into an electric car like into a piggy bank
Μύθος:

"Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν μεγάλη αυτονομία“.

Αλήθεια:

Η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων φτάνει έως τα 550 km (WLTP)¹.

Μια από τις συχνότερες προκαταλήψεις είναι ότι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορείς να πας μακριά. Αυτό έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Διότι οι αυτονομίες των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της οικογένειας ID. με βάση την πλατφόρμα ΜΕΒ είναι πολύ υψηλότερες από όσο πολλοί πιστεύουν.

Με τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία από 330 έως πάνω από 550 km με βάση τη μέτρηση WLTP, ανάλογα με το μέγεθος μπαταρίας, τα ελαστικά και το είδος αμαξώματος του εκάστοτε αυτοκινήτου.

1. Αυτονομία μετά την εκτέλεση των κύκλων μέτρησης σύμφωνα με το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP) σε πάγκο δοκιμών με κυλίνδρους. Η πραγματική αυτονομία στην πράξη διαφέρει ανάλογα με το στιλ οδήγησης, την ταχύτητα, τη χρήση καταναλωτών άνεσης/δευτερευόντων καταναλωτών, την εξωτερική θερμοκρασία, τον αριθμό συνεπιβατών/το φορτίο και την τοπογραφία. Ανάλογα με το προφίλ χρήσης το 80% των οδηγών μπορεί ωστόσο να οδηγήσει μεταξύ 230 και 330 km στη μικρή έκδοση μπαταρίας και μεταξύ 390 και 550 km στις μέγιστες εκδόσεις μπαταρίας χωρίς συμπληρωματική φόρτιση.

ID. Buzz on a country road
ID. Buzz on a country road
Vorurteil:

Elektroautos haben keine große Reichweite.

Fakt:

Bis zu 550 km (WLTP)

Eines der häufigsten Vorurteile ist, dass man mit einem Elektrofahrzeug nicht weit fahren kann. Dabei ist das längst überholt. Denn die Reichweiten der neuen Elektroautos der ID. Familie auf Basis des Modularen E-Antriebsbaukastens (MEB) sind viel höher als gedacht. Mit den neuen Elektrofahrzeugen sind Reichweiten von ca. 330 bis über 550 km im WLTP realisierbar – abhängig von Batteriegröße, Bereifung und Bodystyle des jeweiligen Fahrzeugs. 

Μύθος:

"Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι επικίνδυνη“.

Αλήθεια:

Ακόμη κι όταν βρέχει ή έχει υγρασία, το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο είναι ασφαλές.

Ήδη από παιδιά μάθαμε ότι το ρεύμα είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με νερό. Παρ' όλα αυτά είναι εντελώς ακίνδυνη η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου π.χ. σε βροχή. Διότι όταν η μπαταρία και ο σταθμός φόρτισης συμμορφώνονται με τα πρότυπα, δεν υπάρχει καμία κυκλοφορία ρεύματος αν δεν έχει πριν εξασφαλιστεί ότι υπάρχει ασφαλής επαφή. Μπορείτε επίσης χωρίς προβλήματα να οδηγήσετε μέσα σε πλυντήριο αυτοκινήτων ή να ανοίξετε το καπό κινητήρα, όταν βρέχει. Ακόμη και σε μια καταιγίδα το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο είναι τόσο ασφαλές όσο και κάθε άλλο.

Electric car under a protective shield during a thunder storm
Electric car under a protective shield during a thunder storm
Μύθος:

"Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βαρετά“.

Αλήθεια:

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχουν πολύ μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση από όσο πιστεύετε.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω της μεγάλης μπαταρίας τους είναι βαριά και αργοκίνητα. Αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Διότι αφενός δεν χρειάζονται ούτε κινητήρα καύσης ούτε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, και αφετέρου η μπαταρία είναι ενσωματωμένη άμεσα στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Αυτό χαμηλώνει το κέντρο βάρους και εξασφαλίζει καλύτερη κατανομή βάρους. Επίσης μικροί, ισχυροί ηλεκτροκινητήρες είναι τοποθετημένοι στους άξονες. Η άμεση επιτάχυνση χωρίς αλλαγή ταχύτητας συνεπάγονται ότι μπορείτε να απολαύσετε την οδήγηση όπως σε ένα Go Kart – και αυτό σε συνδυασμό με την αθόρυβη λειτουργία που χαρακτηρίζει την ηλεκτροκίνηση. Άρα είναι κάθε άλλο παρά βαρετά.

Μύθος:

"Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι είναι αρκετά πολύπλοκη“.

Αλήθεια:

Χρειάζεστε μόνο καλώδιο φόρτισης και σύνδεση ρεύματος.

Ο απλούστερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα πλήρως φορτισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ένας σταθμός φόρτισης έξω από την πόρτα του σπιτιού σας. Αυτή δεν είναι μόνο μια επιλογή για κατοίκους μονοκατοικιών, αλλά και για γκαράζ πολυκατοικιών. Μπορείτε δηλαδή να εγκαταστήσετε ένα Wallbox και να συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης στο ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το παρεχόμενο καλώδιο για φόρτιση από οικιακή πρίζα. Αυτό διαρκεί βέβαια περισσότερο, αλλά λειτουργεί το ίδιο απλά.

An electric car is charged at a wallbox
An electric car is charged at a wallbox
Μύθος:

"Υπάρχουν πολύ λίγοι σταθμοί φόρτισης“.

Αλήθεια:

Το δίκτυο φόρτισης αναπτύσσεται διαρκώς.

Ιδανικά θα πρέπει πάντα να φορτίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο σπίτι σας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσω του Wallbox. Έτσι μπορείτε να μπαίνετε το πρωί στο φορτισμένο αυτοκίνητό σας και να ξεκινάτε την ημέρα με πλήρη ενέργεια.

Επιπλέον το δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναπτύσσεται διαρκώς. Μπορείτε για παράδειγμα να φορτίσετε στους σταθμούς στάθμεσης POLIS PARK που βρίσκονται σε πολλά σημεία της Αττικής. Αναλυτικό χάρτη με τους σταθμούς φόρτισης θα βρείτε στο παρακάτω link.

Τέλος μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό Volkswagen σας στην Karenta Αμαρουσίου, ενώ στο μέλλον όλο και περισσότεροι Εξουσιοδοτημένοι Έμποροι Volkswagen θα παρέχουν αυτήν την υπηρεσία.

 

Χάρτης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου

Illustrated map with charging stations in different places
Illustrated map with charging stations in different places

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Νορβηγία: Η χώρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Πώς μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης: