e-Golf with snowboard holder driving through a snowy mountain landscape

Καλωσορίσατε στη χώρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γιατί οι Νορβηγοί αγαπούν την ηλεκτρική οδήγηση.

Πόσο πρακτική για την καθημερινότητα είναι πραγματικά η ηλεκτροκίνηση; Είναι πολύπλοκη η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;  πόσο μακριά φτάνεις με μια φόρτιση μπαταρίας; Πολλοί βιώνουν ήδη την ηλεκτροκίνηση και την έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους ως αναπόσπαστο στοιχείο. Για παράδειγμα, οι Νορβηγοί. Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και έτσι ταξιδέψαμε στη Σκανδιναβία για να τους ρωτήσουμε οι ίδιοι γιατί είναι τόσο εκπληκτικά δεκτικοί για το θέμα ηλεκτροκίνηση. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη για μια χώρα με τόσο μεγάλες αποστάσεις και σχετικά λίγους κατοίκους.

Thomas and his family love taking trips with the e-Golf

Σε αρμονία με τη φύση: Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι τρόπος ζωής.

Πρώτα μιλήσαμε με τον Thomas. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι βρίσκεται σχεδόν πάντα έξω καθ' οδόν. Είτε για να κάνει κάποιο σπορ ή για να πάει εκδρομή με την οικογένεια του. Και στην ερώτησή μας, γιατί οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μας απάντησε διαφωτιστικά: "Ο βασικός λόγος για τον οποίο έκανα τη μετάβαση σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν ότι αυτό έχει την ίδια απόδοση με ένα βενζινοκίνητο. Τώρα δεν θα οδηγούσα ποτέ ξανά βενζινοκίνητο!"

Ο Thomas, εργάζεται ως υπεύθυνος έργων στον τομέα της πληροφορικής. Συνήθως βρίσκεται έξω – για Snowboard, Surfing ή ψάρεμα. Το αυτοκίνητο με το οποίο πηγαίνει εκδρομές με την οικογένεια και το οποίο τον μεταφέρει σε ορεινούς δρόμους για να κάνει τα σπορ του είναι το e-Golf.

"Λατρεύω να είμαι έξω στη φύση: αυτή η ησυχία, ο φρέσκος αέρας, οι ήχοι, οι οσμές. Πραγματικά βρίσκεις την ηρεμία σου. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά μου μόλις μεγαλώσουν θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι δίναμε ιδιαίτερη αξία στο να είμαστε στη φύση. Εφόσον στη χώρα παρέχεται ρεύμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν έχει καμία πολυπλοκότητα. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική την προστασία της φύσης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά τη γνώμη μου εξυπηρετούν ακριβώς αυτό."

Ο Thomas εξηγεί στο βίντεο γιατί επιθυμεί πολύ να βρίσκεται έξω και γιατί είναι καθ' οδόν σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
--:--

Απλά χωρίς περιπλοκές: Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Παρόμοια με τον Thomas, και ο Kristian βρίσκεται πολύ καθ' οδόν. Και ένας λάτρης της τέχνης αντιμετωπίζει πολύ φυσικά και χωρίς σκοτούρες το θέμα Ηλεκτροκίνηση. Το τι ακριβώς εκτιμά ο Kristian στο e-Golf του μπορείτε να το μάθετε εδώ.

His Chickens and animals are Kristians passion

Όταν συναντήσαμε τον βουνίσιο Kristian, καταλάβαμε αμέσως: Αυτός είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια με πολλά ενδιαφέροντα. Πιθανόν για αυτόν τον λόγο μας αποκάλυψε αμέσως πώς συνδυάζει το πάθος του για τα ζώα και την ενασχόλησή του με την τέχνη: "Όταν φορτίζω το αυτοκίνητό μου, έχω χρόνο για άλλα πράγματα." Και όταν τον παρατηρήσαμε μετά κατά τη διάρκεια της φόρτισης στο Café, καταλάβαμε αμέσως τον Νορβηγό.

Ο 33-χρόνος ασφαλιστής ζει μια ζωή ανάμεσα στη μονάδα εκτροφής πτηνών και στην τέχνη. Έχει πολλά χόμπι και διάφορα ενδιαφέροντα. Το αυτοκίνητο με το οποίο μπορεί να τα συνδυάζει όλα και το οποίο ζεσταίνεται εσωτερικά γρήγορα, όταν έξω κάνει κρύο: το e-Golf.

"Βρίσκομαι πολύ καθ' οδόν. Τότε κάνω τις δουλειές στη μονάδα εκτροφής ή μεταφέρω τους πίνακές μου από ένα μέρος σε άλλο. Το πλεονέκτημα στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ότι επιταχύνει γρήγορα. Δεν μου λείπει καθόλυ το κανονικό αυτοκίνητο, αν θέλουμε να ονομάσουμε έτσι τα βενζινοκίνητα. Πιθανόν θα εκπλαγούν πολλοί με το πόσο απλό και βολικό είναι όταν κάνεις την αλλαγή σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο."

Από το A στο B και πίσω – στο βίντεο ο Kristian δείχνει πώς χρησιμοποιείται ευέλικτα η ηλεκτροκίνηση.
--:--

Πάντα αρκετή ενέργεια για την οικογένεια.

Η Lena χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο επίσης τακτικά μέσα στην εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο.  Είναι μητέρα δυο παιδιών και αφού είναι συνεχώς καθ' οδόν εκτιμά στο αυτοκίνητό της ότι είναι ιδιαίτερα ήσυχο.

Lena drives her daughter with the e-Golf to dance training and competitions

Για τη Lena ο ελεύθερος χρόνος είναι χρόνος με την οικογένεια. Αυτό το καταλάβαμε γρήγορα όταν συναντήσαμε τη μητέρα δύο παιδιών που λατρεύει τη γυμναστική. Χρησιμοποιεί τις κοινές διαδρομές με την κόρη της στο αυτοκίνητο για να ανταλλάσσει μαζί της απόψεις για διάφορα θέματα: "Αυτό είναι πολύ ευχάριστο διότι το αυτοκίνητο είναι πολύ ήσυχο.", αναφέρει η Lena. Και για το το Χρόνο φόρτισης έχει σαφή άποψη: Φορτίζει το e-Golf της είτε στο σπίτι στο γκαράζ ή στη δουλειά. 

Η 45-χρονη αφιερώνει τα πάντα στην οικογένειά της: Όταν δεν κινείται στην ύπαιθρο, πηγαίνει την κόρη της σε μαθήματα χορού και γυμναστικής. Έτσι συζητούν. Το e-Golf της της δίνει τη δυνατότητα να περνάει χρόνο με την κόρη της και να ανταλλάσσουν απόψεις για πολλά θέματα.

"Αυτές είναι ωραίες στιγμές που ανήκουν μόνο σε εμάς. Αξιοποιούμε τον χρόνο για να είμαστε μαζί. Επίσης μιλάμε για φίλους και για το τι συμβαίνει στη ζωή της. Είναι πολύ ευχάριστο που το αυτοκίνητο είναι τόσο ήσυχο. Το να οδηγείς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μια μεγάλη αλλαγή. Βρίσκεις έναν ρυθμό και έχεις τα πάντα υπό έλεγχο. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να φορτίζουμε το αυτοκίνητο στη δουλειά ή στο γκαράζ."

Σε αυτό το video η Lena εξηγεί ότι βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και παρ' όλα αυτά ηρεμεί.
--:--

Ανησυχία για την αυτονομία; Σε καμία περίπτωση!

Ο Ginge απολαμβάνει πραγματικά την οδήγηση με το e-Golf του. Και σε αυτόν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Οδηγεί στη φύση απλά για να μπορέσει να αποφορτιστεί από τη δουλειά του.

Ginge is standing on the side of the street next to his e-Golf.

 

 

Rekkevideangst ή στα Ελληνικά: Ανησυχία για την αυτονομία – έτσι περιγράφουν οι Νορβηγοί την ανησυχία να μην μπορείς να φτάσεις αρκετά μακριά με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για τον Ginge όμως αυτά είναι Κινέζικα. Απολαμβάνει πραγματικά την οδήγηση στο e-Golf του. Και έχει μανία με τη μουσική. Αυτή είναι η ζωή του. Αλλά όποιος όλη μέρα περιβάλλεται από μουσική, χρειάζεται λίγο χρόνο διακοπής: "Η απουσία ήχου είναι σημαντική. Η ησυχία δημιουργεί χώρο για σκέψη. Χώρο απλά για να ηρεμείς." Το ίδιο σημαντικός με τη μουσική είναι ο ενθουσιασμός του για το σύμπαν. Έτσι συνδυάζει τα πάθη του απλά, και στον δρόμο από το στούντιο ήχου στο σπίτι κάνει μια παράκαμψη στο "δικό του σύμπαν".

Ο μουσικός συνθέτει για ταινίες. Για αυτόν τον λόγο, βρίσκεται μόνος πολύ καθ' οδόν. Για να προθερμάνει το αυτοκίνητό του τις κρύες μέρες χρησιμοποιεί μια εφαρμογή. Έτσι το e-Golf του έχει ήδη ζεσταθεί όταν επιβιβάζεται. Και η χωρητικότητα της μπαταρίας φτάνει για οδήγηση στην πόλη και επιστροφή δυο φορές – χωρίς φόρτιση.

"Παλαιότερα δεν μου έλεγαν τίποτα τα αυτοκίνητα. Αλλά από τότε που απέκτησα αυτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ψάχνω συνεχώς δικαιολογίες για να μπορώ να πάω κάπου. Απλά γιατί το απολαμβάνω τόσο πολύ! Πριν αγοράσουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο, επινοήθηκε στα Νορβηγικά μια νέα λέξη: rekkeviddeangst – ανησυχία για την αυτονομία. Εγώ όμως δεν είχα ποτέ ανησυχία να ξεμείνω καθ' οδόν."

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

 Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την ηλεκτροκίνηση.

Πόσο μακριά μπορώ να φτάσω;

Έτοιμο ανά πάσα στιγμή: το ID. CROZZ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: