Seitenansicht des ID. Crozz mit Palmen im Hintergrund

Το μέλλον στην καλύτερη μορφή του.

Η σχεδίαση του ID. Crozz.

Σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας κινείται η μελέτη του ηλεκτρικού πρωτότυπου αυτοκινήτου στους δρόμους του Los Angeles. Σχεδόν αθόρυβα. Και παρ' όλα αυτά κάνει πάταγο. Διότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ID. Crozz προσελκύει την προσοχή. Οι σχεδιαστές του Diana Zynda, Cihan Akcay και Vagarsh Saakyan ξέρουν γιατί.

Cihan Akcay
Cihan Akcay
  • Εργάζεται εδώ και επτά χρόνια για την Volkswagen στο Wolfsburg
  • Συμμετείχε στην ομάδα σχεδίασης του εσωτερικού του ID. Crozz.

Ό,τι επικρατεί στην Καλιφόρνια, συχνά γίνεται μόδα παγκοσμίως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Los Angeles. Πουθενά δεν κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και πουθενά δεν ανήκει περισσότερο ένα καινοτόμο Lifestyle όσο στη ζωή όσο στους δρόμους του L.A. Εκεί παρουσιάζεται επίσης η νέα ID. family της Volkswagen. Μια οικογένεια που ταιριάζει ιδανικά σε σένα και στη ζωή σου. Είναι μαζί: το ID. 3, ένα συμπαγές μικρό αυτοκίνητο. Το ID. Buzz, το VW Van του μέλλοντος. Και μπροστά το ID. Crozz, ένα κομψό CUV. Με αυτά η Volkswagen θέλει να ηλεκτρίσει την καθημερινότητά σου από το 2020. Για αυτό τον σκοπό στα ID. μοντέλα λειτουργούν μερικές από τις πιο προοδευτικές τεχνολογίες, όπως π.χ. η καινοτόμος ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη λειτουργία οδήγησης². Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι όμως η νέα σχεδίαση. Γιατί όμως; Η ομάδα σχεδίασης της Volkswagen ανέπτυξε μια φιλοσοφία η οποία συνδυάζει μορφή, λειτουργία και ελευθερία. Και παράλληλα κάνει ήδη σήμερα ορατό το μέλλον στον δρόμο. "Εδώ προέκυψε μια σχεδιαστική γλώσσα που διαφέρει από αυτή των κανονικών οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης", εξηγεί ο σχεδιαστής αυτοκινήτων της Volkswagen, Cihan Akcay.  «Και ειδικά στα ID. μοντέλα που παρουσιάζονται τώρα υπάρχει μια ολόκληρη σειρά χαρακτηριστικών τα οποία αντιπροσωπεύουν μια νέα σχεδιαστική γλώσσα."

 “Το ID. Crozz ανεβάζει τη σχεδίαση της Volkswagen σε ένα νέο επίπεδο.”


Cihan Akcay

Two policemen looking at the ID. Crozz
Στον χώρο στάθμευσης "Golden Shore" στην παραλία του Long Beach η καινοτόμος σχεδίαση του ID. Crozz προσελκύει τα βλέμματα πάνω της – ακόμη και αυτά των οργάνων της τάξης.
The ID. Crozz frontal

Η ωραιότερη μορφή της ελευθερίας: η νέα σχεδίαση.

Τα τρία μοντέλα ID. βρίσκονται στον χώρο στάθμευσης "Golden Shore", ένα σημείο ακριβώς στην πιο μπροστινή ακτογραμμή του Long Beach. Οι περαστικοί κοντοστέκονται και θαυμάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τη φουτουριστική αίσθηση. Αλλά τι είναι αυτό που πραγματικά συναρπάζει; Τι διακρίνει τη σχεδίαση του ID. Crozz από άλλα μοντέρνα οχήματα; "Το ID. Crozz ανεβάζει τη σχεδίαση της Volkswagen σε ένα νέο επίπεδο", δηλώνει ο Cihan Akcay. Οι τυπικές στιβαρές γραμμές στα οχήματα Volkswagen αντικαθίστανται στην πλαϊνή όψη του ID. Crozz με ορμητικές γραμμές. Ιδιαίτερα οι τροχοί τονίζονται με αυτόν τον τρόπο. «Αυτές οι ορμητικές γραμμές ξεκινούν από το πίσω φτερό, περνούν από το πλάι του αυτοκινήτου και εμφανίζονται ξανά στη διεύρυνση πάνω από το μπροστινό φτερό.  Είναι δυο γραμμές που έχουν χαρακτηριστικά την ίδια κίνηση, αλλά κινούνται μετατοπισμένα." Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν διαμορφώνουν όμως μόνο την πλαϊνή όψη του ID. Crozz. "Και στην κάτοψη οι ορμητικές γραμμές φαίνονται τρισδιάστατες. Παρά τη μορφή του SUV³ το ID. Crozz είναι πολύ αποδοτικό χάρη στην ιδιαίτερη αεροδυναμική του."

Ένα νέο πρόσωπο: η καινοτόμος μορφή των φώτων.
 

Η μορφή των φώτων του ID. Crozz και των άλλων δυο ID. μοντέλων είναι τόσο μοναδική που την αναγνωρίζεις από μακριά. "Το φως είναι κάτι που δημιουργεί συναισθήματα στους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο, η διαμόρφωση των φώτων γίνεται ολοένα πιο σημαντική. Συμβάλλει στο να ξεχωρίζει ειδικά το ID. Crozz από το σύνολο των νέων οχημάτων", εξηγεί ο Cihan Akcay. Οι προβολείς LED είναι συνδεδεμένοι μέσω μιας λωρίδας φωτισμού. Στο μέσο ανάβει το λογότυπο Volkswagen – επίσης μια καινοτομία της ID. οικογένειας. "Ήδη στο φως της ημέρας το ID. Crozz είναι ένας πόλος έλξης για τα βλέμματα, αλλά οι λεπτομέρειες σχεδίασης των φώτων ξεδιπλώνουν όλες τις δυνατότητές τους στο σκοτάδι. Όταν ενεργοποιείται ο φωτισμός, πρώτα πάλλεται το σήμα Volkswagen. Ξεκινώντας από αυτό αφυπνίζεται η λωρίδα φωτισμού. Εκτείνεται οριζόντια σε όλο το μπροστινό άκρο. Στο τέλος LED φώτα τονίζουν τα περιγράμματα των προβολέων. Έτσι δημιουργείται ένα φωτεινό, τυπικό πρόσωπο για τη μάρκα Volkswagen που καλωσορίζει τον οδηγό και τον προσκαλεί να βιώσει την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης."

Vagarsh Saakyan
Vagarsh Saakyan
  • Έχει εργαστεί για την Volkswagen στο Wolfsburg για 7 χρόνια
  • Συμμετείχε στην ομάδα σχεδίασης του εσωτερικού του ID. Crozz.
Diana Zynda
Diana Zynda
  • Έχει εργαστεί στη σχεδιαστική ομάδα της Volkswagen στο Wolfsburg για 14 χρόνια
  • Ηγείται του τομέα χρωμάτων και επενδύσεων των Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ξεχωριστός χαρακτήρας πάνω σε τέσσερις τροχούς: To κόκκινο μεταλλικό χρώμα του ID. Crozz.

Ένα πραγματικό Highlight είναι επίσης το κόκκινο μεταλλικό χρώμα του ID. Crozz. "Το κόκκινο εμπνέει θάρρος και διεγείρει την προσοχή. Το χρώμα αυτό είναι έκφραση περηφάνιας την οποία δείχνουμε για το πρώτο ηλεκτρικό SUV μας. Επίσης θέλουμε να καταργήσουμε το κλισέ ότι η φουτουριστική σχεδίαση πρέπει να έχει πάντα ψυχρή αίσθηση. Η σχεδίαση υλικών του ID. Crozz αποπνέει θαλπωρή και ζεστασιά", δηλώνει η Diana Zynda, υπεύθυνη των χρωμάτων των ηλεκτρικών  οχημάτων στην Volkswagen. "Οι σχεδιαστές μας αναζητούν πάντα νέες τάσεις και φιλοσοφίες υλικών. Επίσης, είμαστε πολύ καλά δικτυωμένοι με την έρευνα και τα Future Labs της Volkswagen (τμήματα στα οποία δημιουργούνται οράματα για το μέλλον), ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο καινοτόμοι. Έτσι μπορούμε να φιλτράρουμε με ακρίβεια προς τα που κινούνται οι τάσεις και να τις ενσωματώνουμε σε νέα μοντέλα." Ένα άλλο τυπικό χαρακτηριστικό της ID. Family είναι η διχρωμία. "Στο ID. Crozz η οροφή με το μαύρο αντίθεσης κάνει τη σιλουέτα του αυτοκινήτου να φαίνεται πιο επίπεδη. Το ασημί πλαίσιο οροφής μαζί με την κολόνα C δημιουργεί χρωματική αντίθεση με το υπόλοιπο αμάξωμα του ID. Crozz. Ένα στοιχείο σχεδίασης το οποίο σε όλα τα ID. μοντέλα παρέχει ανεξάρτητο περίγραμμα", συμπληρώνει ο Cihan Akcay.

The interior of the ID. Crozz with the steering wheel and the gray, quilted seats
To ID. Crozz μπορεί να ελεγχθεί διαισθητικά χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής ή τις φωνιτικές εντολές, χωρίς να χρειάζεται η χρήση κουμπιών. Οι επενδύσεις Alcantara με μία ειδική καπιτονέ σχεδίαση κάνει το εσωτερικό απίστευτα άνετο και χαλαρό.
The features in the interior of the ID. Crozz
Side View of the ID. Crozz

Μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση με σιγουριά: χάρη στο "Interactive Light".

Ενώ στο Long Beach αρχίζει να σκοτεινιάζει, το εσωτερικό του ID. Crozz φωτίζεται σιγά σιγά. "Η φωτεινή περσίδα που επινοήθηκε από την ομάδα σχεδίασης φωτισμού στην οροφή δεν χρησιμεύει μόνο στον φωτισμό. Ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης – είτε αυτόνομος² ή χειροκίνητος – το φως στο εσωτερικό αλλάζει το χρώμα και την έντασή του, δημιουργώντας έναν κινούμενο φωτισμό", εξηγεί ο Vagarsh Saakyan. Αυτό είναι πρακτικό, διότι όταν στην αυτόματη λειτουργία² θέλεις για παράδειγμα να διαβάσεις ένα βιβλίο, μειώνεται η ένταση του φωτός ενώ πάλλεται πολύ φυσικά. Φυσικά η φιλοσοφία φωτισμού εξασφαλίζει επίσης μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση: Όταν βρίσκεστε καθ' οδόν με το ID. Crozz στη λειτουργία Offroad ή στη χειροκίνητη σπορ λειτουργία, ο φωτισμός γίνεται πορτοκαλί. Με υποστηρικτικές λειτουργίες όπως υποδείξεις πλοήγησης ή προειδοποιήσεις σας βοηθά όμως ιδιαίτερα στην οδική κυκλοφορία. Έτσι δημιουργείται μια πολύ διαισθητική και συναισθηματική επικοινωνία ανάμεσα στον οδηγό και στο αυτοκίνητο. "Το ονομάζουμε "Interactive Light" – μια λειτουργία που εισαγάγαμε με το ID. Crozz."

The ID. Neo, ID. Crozz and ID. Buzz driving along a street in Los Angeles
Το ID. Neo, ID. Crozz και ID. Buzz κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου στο Los Angeles.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

¹ Cross Utility Vehicle

²   Η τεχνολογία για αυτόνομη οδήγηση προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται.  

³ Sport Utility Vehicle