T1 Draisine: το Bulli για τις ράγες
Draisine: από ήρωας των δρόμων σε επαγγελματία των σιδηροδρόμων
Ένα βαν VW χωρίς τιμόνι και καθρέφτη, αλλά με χαλύβδινους τροχούς οι οποίοι του επιτρέπουν να κυλήσει πάνω σε ράγες; Μπορεί σήμερα να ακούγεται παράλογο, αλλά στη δεκαετία του 1950 ήταν μια έξυπνη λύση των Γερμανικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων: το T1 Draisine. Ένα συναρπαστικό μείγμα Bulli και σιδηροδρόμου, κι άλλο ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία του θρυλικού Volkswagen Transporter.
Ένα ανακαινισμένο και εξαιρετικά σπάνιο δείγμα του 1955 με αριθμό οχήματος 20-5011 ανήκει πλέον σήμερα στη συλλογή των Κλασσικών Επαγγελματικών Οχημάτων της Volkswagen στο Ανόβερο.
Όταν ο σιδηρόδρομος καταφεύγει στο Bulli
Το 1954, ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Σιδηρόδρομος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα: χρειαζόταν συμπαγή οχήματα για την εξυπηρέτηση των γραμμών. Αλλά γιατί να αναπτύξει κάτι νέο, όταν το ευέλικτο Bulli ήταν ήδη διαθέσιμο; Η λύση: το λεγόμενο Klv-20, στην σιδηροδρομική αργκό της Γερμανίας, το "μικρό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης". Ή με απλά λόγια: ένα T1 στις ράγες.
Δύο εταιρείες αναλαμβάνουν τη μετατροπή: η Martin Beilhack από το Rosenheim και η Waggon- και Maschinenbau GmbH Donauwörth. Τελικά, κατασκευάζονται 30 από αυτά τα ασυνήθιστα σιδηροδρομικά λεωφορεία.
Έξυπνα σχεδιασμένο και αρκετά ευέλικτο
Το Bulli – ντρεζίνα συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία: Το αμάξωμα ενός T1 Kombi, ένα ισχυρό κινητήρα Volkswagen 21 kW (28 PS) και ένα σιδηροδρομικό πλαίσιο με μια πανέξυπνη μηχανή ανύψωσης-στρέψης. Και αυτή η μηχανή είναι πραγματικά εξαιρετική: Αντί να κάνει κανείς δύσκολους ελιγμούς όπισθεν, ένα μόνο άτομο ανυψώνει τον Bulli, τον γυρίζει κατά 180 μοίρες και το τοποθετεί ξανά πάνω στη γραμμή.
Για να διασφαλιστεί ότι το σιδηροδρομικό Bulli συμμορφώνεται με τους κανονισμούς για τα βοηθητικά σιδηροδρομικά οχήματα, έχει εξοπλιστεί με νέες λυχνίες σήμανσης, οι οποίες αντικαθιστούν τα τυπικά φώτα: δύο λευκά μπροστά και ένα κόκκινο πίσω - τα τυπικά στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Στο εσωτερικό του, διαθέτει χώρο για έως και οκτώ επιβάτες ή, εάν είναι απαραίτητο, για ένα αρκετά μεγάλο φορτίο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πάγκοι καθισμάτων στο χώρο επιβατών μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα.
Μια ζωή ταξιδεύοντας: το σιδηροδρομικό Bulli σε περιοδεία
Το Klv-20 της Volkswagen Κλασσικά Επαγγελματικά Οχήματα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βαυαρία, στο σιδηροδρομικό αμαξοστάσιο του Plattling. Αργότερα μεταφέρθηκε στο αμαξοστάσιο σηματοδότησης. Μετά από τον τερματισμό της κατασκευής τους στη δεκαετία του 1970, το σιδηροδρομικό λεωφορείο μας κατέληξε στο Παλατινάτο. Το 1988, ένας συλλέκτης σιδηροδρόμων από την Έσση ανέλαβε αυτό το ασυνήθιστο όχημα. Σήμερα βρίσκεται ξανά εκεί, όπου ανήκει: στα καλύτερα χέρια, ως μέρος της συλλογής κλασικών επαγγελματικών αυτοκινήτων της Volkswagen στο Ανόβερο.
Πρώτη διαδρομή με πανοραμική θέα: Ο Bulli ανεβαίνει επίπεδο
Η πρώτη διαδρομή οδήγησης μετά από την αποκατάσταση του; Μια πραγματική εμπειρία! Στη γραφική γραμμή τρόλεϊ στο Lengenfeld unterm Stein, το σιδηροδρομικό Bulli κυλάει ξανά πάνω στις ράγες - μέσα από σήραγγες και αρκετές φορές πάνω από την εντυπωσιακή οδογέφυρα του Lengenfeld. Ο Tobias Twele από την Volkswagen Κλασσικά Επαγγελματικά Οχήματα περιγράφει τη στιγμή ως εξής: "Δεν υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Bulli, τις οποίες δεν έχουμε δει ή οδηγήσει στο παρελθόν. Αυτό η ντρεζίνα είναι σίγουρα ένα από αυτά. Γι' αυτό ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για εμάς, όταν περάσαμε για πρώτη φορά με την ομάδα μας πάνω από την οδογέφυρα ύψους 24 μέτρων". Το Draisine Τ1 καλύπτει μια συνολική απόσταση 32 χιλιομέτρων - με αυτήν τη χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αναπήδηση, την οποία μόνο μια διαδρομή πάνω σε ράγες μπορεί να προσφέρει.
Για άλλη μια φορά, το Bulli απέδειξε την αξία του: δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην μπορεί να κάνει. Είτε στο δρόμο, είτε πάνω σε ράγες - το Bulli παραμένει ένας θρύλος.